Izvor: JUGpress.com, 01.Apr.2023, 22:30

Razvojni program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavljen u Leskovcu

LESKOVAC

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je 31. marta 2023. godine u Leskovcu planirane akvnosti koje će u naredne čeri godine bi sprovedene uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra.

Kroz doprinos unapređenju primene principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou, socijalne uključenos ranjivih grupa i zaštitu životne sredine, program PRO će >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << doprine poboljšanju kvaliteta života građana i građanki u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koji imaju pravo na podršku programa, naveo je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.

„Podrška će bi pružena i za poboljšanje lokalnog upravljanja životnom sredinom i učešće javnosti a naročito mladih u zelenoj agendi. Najpre će bi pružena tehnička podrška za unapređenje instucionalnog okvira na lokalu, a u 20 gradova i opština biće podržani lokalni projek za zaštu životne sredine”, istakao je Mladenović.

Lokalne samouprave će dobi podršku da u skladu sa najboljim praksama iz demokratski razvijenih zemalja

unaprede lokalne procedure u cilju poboljšanja kvaliteta javnih usluga koje pružaju građanima i građankama, istakao je Mladenović i dodao da će uz podršku programa PRO lokalne samouprave moći da unaprede elektronsku upravu i razviju nove eUsluge, ali i da osnaže ljudske resurse i izgrade instucionalnu eksperzu u oblas primene dobrog upravljanja u praksi, što uključuje i eksperzu u oblas rodno odgovornog upravljanja i budžeranja.

Direktni korisnici podrške programa PRO biće i centri za socijalni rad i druge lokalne instucije, kao i i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe sa posebnim fokusom na Rome, osobe sa invaliditetom i lica koja mogu da ostvare podršku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, navela je Nataša Ivanović, službenica za socijalno uključivanje na programu PRO.

„Podrška za razvoj socijalne zašte u najopštijem smislu biće pružena gradovima i opšinama u kojima je trenutno najmanje dostupnih usluga u ovoj oblasti, kao i udruženjima za dobijanje licence pružaoca usluge.

Deinstucionalizacija dece sa smetnjama u razvoju će bi posebno važna tema, kao i podrška mladima i starijim osobama i neformalnim sakupljačima sekundarnih sirovina”, istakla je Ivanović.

Program će podrža lokalne samouprave da unaprede postojeće i razviju nove, integrisane usluge i da ostvare međuopšnsku saradnju u oblas socijalne zašte.

Regionalnom predstavljanju u Leskovcu prisustvovali su predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava i centara za socijalni rad iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP). (kraj) RC/RJ

Foto: UNOPS/Program PRO/Saša Đorđević

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.