Rasprava o predlogu budžeta grada: Opšta mesta i poneka lična strelica

Izvor: JUGpress.com, 07.Dec.2017, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o predlogu budžeta grada: Opšta mesta i poneka lična strelica

LESKOVAC

Najveći uspeh, pre svega, mladih ljudi je da pobegnu iz ovog grada. Odlaskom svakog čoveka povećava se ponuda stambenog i poslovnog prostora, a povećanjem ponude pada njihova cena, tako da postajemo legalna i legitimna meta interesa, pre svega, albanskog kapitala koji ima ozbiljne pretenzije na jug Srbije, izjavio je danas potpredsednik Srpskog pokreta Dveri, Predrag Mitrović, tokom rasprave o budžetu grada >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za 2018. godinu.

On je dalje istakao da je trenutno najveći balast u budžetu preveliki broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

„Ovaj budžet grada pokazuje rast sredstava namenjenih za isplatu plata, kao i naknada zaposlenima, za 36 miliona 608 hiljada dinara. Znači zaposleni u lokalnoj samoupravi će u ukupnim tekućim rashodima našeg grada učestvovati sa neverovatnih 31,55 odsto“, rekao je Mitrović, poručujući da je veliki broj studenata upropašćen time što je vezan za politiku i postavljen na „ikebanska mesta“ u opštini.

Mitrović je ovom prilikom predložio izradu raznih uputstava i procedura oko trošenja novčanih sredstava, s obzirom da, prema njegovim rečima, ne postoji procedura ni za jednu instituciju, ni za jedan segment oko toga „ko, koliko, kada i pod kojim uslovima može da povlači odredjena novčana sredstva“, dodajući da je to potrebno radi pravilnog korišćenja sredstava, do kojih će grad dolaziti sve teže usled ekonomske krize.

Takodje, smatra i da je potrebno da se izvrši i popis imovine, da bi grad tačno znao kojom imovinom raspolaže, kao i da se precizno definišu procedure o načinu trošenja sredstava.

„Oslanjanje na politički poltronizam prema Beogradu, radi transferisanja sredstava, doći će do neodrživosti poslovanja svih institucija, a onda će nam beogradska vlast servirati da je jedino pravo i moguće rešenje izlaska iz problema javnih preduzeća, da se javi neki kum, brat ili pobratim koji finansira političke stranke i koji će da kupi javno preduzeće. Tako ćemo postati robovi u sopstvenoj zemlji“, konstatovao je Mitrović.

Dodaje i da budžet ne može da se sagleda ukoliko ne postoji strategija za njegovo izvršenje.

On tvrdi i da će deficit od 209 miliona dinara i sve druge obaveze koje su ostale, biti pokrivene od 350 miliona dinara neutrošenih sredstava iz ranijeg perioda i potom upitao gde su tih 350 miliona i gde se čuvaju.

Na raspravi, Mitrović je uporedjivanjem budžeta za 2018. godinu sa budžetom za 2017. godinu došao do, kako kaže, zaključka da je grad Leskovac obmanuo svoje gradjane lepim pričama i namerama, te da je realizacija budžeta diskutabilna i da će se tokom naredne godine raditi više rebalansa.

„Za 2017. godinu, budžetom je za socijalnu zaštitu planirano 163 miliona dinara, a ove godine 128 miliona. Za zaštitu životne sredine planirano je čak 553 miliona dinara, a ove godine 206 miliona, što znači više od 300 miliona manje. Ako pogledate tamo gde je aktuelnoj, ali i svim drugim vlastima, bilo drago da manipulišu, najviše u smislu dobijanja glasova, a to su sportski klubovi i obećanja, imamo ozbiljno povećanje finansijskih sredstava, a po svemu sudeći radi dodvoravanja odredjenim velikim strukturama. Ovaj budžet nije uskladjen ni po kapitalnim projektima. Najveći iznosi sredstava namenjenih za kapitalne projekte u 2017. godini, bili su za izgradnju centralnog gradskog trga, čak 24 miliona dinara, za koncertnu dvoranu 41 milion, dok za komunalnu strukturu u romskim naseljima, namenjeno je 57 miliona dinara, a od toga ja ne vidoh ni novi gradski trg, niti vidoh koncertnu dvoranu, a situacija u romskim naseljima je gora u odnosu na prošlu godinu“, obrazložio je Mitrović, dodajući da niko u ovom momentu ne zna ni koliki će porez biti u 2018. godini.

Ističe i da donosioci budžeta imaju ozbiljan problem zadovoljenja interesa onih kojima su obećali finansiranje odredjenih aktivnosti, zbog čega i dolazi do povećanja manipulativnih sredstava kojima se kupuju potencijalni ili opravdavaju ranije dobijeni glasovi.

Mitrović kaže i da se završetak 12 infrastrukturnih, kapitalnih objekata koji su započeti ne spominje u budžetu za 2018. godinu i naglašava da jednostavno ne postoje kapitalni projekti, čiji je cilj da se oni i završe. Naveo je primer sportske hale, koja se već godinama ne završava, a i ono što je uloženo dosad, uskoro će propasti, zaključio je.

„Imamo ozbiljan problem sa čovekom koji očigledno ne razume funkciju koju vrši“.

Ispred Pokreta gradjana „Dosta je bilo“, Olivera Jović, na današnjoj raspravi, predložila je da se detaljno izvršenje budžeta objavljuje mesečno, kako bi se sprečili problemi, prvenstveno vezani „za korupciju“.

„Do 10. u mesecu objavljuje se koliko novca iz budžeta je potrošeno po svim budžetskim kontima, koliko novca su dobila pravna i fizička lica. Da se objavi broj ljudi, zaposlen po privremenim i povremenim poslovima, kao i broj zaposlenih u opštini. Zatim mesečno da se objavljuje popis svih dugovanja i potraživanja, kao i sistematizacija radnih mesta. Zanima nas i ukoliko se vodi disciplinski postupak protiv nekog od zaposlenih u opštini“, predložila je Jovićeva i istakla da je Leskovac u strašnoj i katastrofalnoj situaciji i da smatra da je i gradonačelnik, Goran Cvetanović, svestan toga.

Govoreći o lokalnom preduzetništvu, ocenila je da su ” sramotno niska” sredstva koja se ulažu u preduzeništvo i da grad treba da da, svakom domaćem preduzetniku, kojih je sve manje i manje, po 10.000 evra.

Nenad Zdravković iz SDS je rekao da će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada detaljno govoriti o predlogu budžeta ali i da se slaže sa primedbama koje su izneli Predrag Mitrović i Olivera Jović.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, svoju repliku započeo je informacijama o aktivnostima na završetku gradskog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i liniji mulja o čemu, kako su kasnije rekli, nijedan od učesnika rasprave o predlogu budžeta nije govorio.

„Planira se 10 odsto povećanje plata, pa samim tim moramo i mi da ih planiramo. S obzirom na minimalnu cenu rada, koja će od 1. januara biti 140 dinara, a ne 130, i izdvajanje za te plate mora biti veće. Svake godine imamo za 10 ili 20 odsto manje uposlenika, nego što je zakonom propisano“ prokomentarisao je Cvetanović, Mitrovićeve konstatacije o najvećem balastu budžeta.

Istakao je i da će se rebalansi budžeta sigurno raditi sledeće godine.

„Ovde nismo dobili nijedan konkretan predlog da se na primer poveća pozicija sporta u budžetu, a smanji pozicija socijalnog davanja. Ovde su iznete samo ocene, procene, kao i ekonomsko znanje“, zaključio je Cvetanović.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.