Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2020, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rangelov: Epidemija korone ili diletantizam?

LESKOVAC

(Piše: Aleksandar Rangelov, lekar)

Nije neophodno da neko bude epidemiolog pa čak ni lekar opšte prakse da bi shvatio da su neke osnovne stvari u našoj borbi protiv Korone – pogrešne.

Dovoljno je odgledati domaći film “Variola vera” i pročitati par članaka sa interneta na tu temu.

Hronologija dogadjaja:

Epidemija je počela u Kini 31.12. 2019.

Januara ove godine se rasplamsala i već tada su svetski stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << upozoravali na mogućnost širenja zaraze na ceo svet. Mi tada nismo reagovali.

Početkom februara Korona je stigla u Italiju.

Srpski novinari su uporno upozoravali na opasnost i bili zabrinuti. Ne i srpski političari na vlasti. Oni su se sprdali.

Naši gastarbajteri su masovno počeli da se vraćaju kući bežeći od bolesti.

U Srbiju se od početka krize vratilo oko 50.000 ljudi, rekao je Nebojša Stefanović 18. marta, dok je Aleksandar Vučić samo tri dana kasnije saopštio da je više od 300.000 građana ušlo u zemlju. Kome verovati?

Početkom marta registrovan je prvi Korona pozitivan pacijent u Srbiji. Nadam se da će nam zamenica direktora Instituta za javno zdravlje, Darija Kisić – Tepavčević, jednog dana priznati koji datum je tačan od dva koja je javno pomenula, 1. mart ili 6. mart?

15. 3. 2020. je proglašeno vanredno stanje.

Sinod Srpske pravoslavne crkve brani praksu pričešćivanja istom kašičicom, a one koji drugačije misle naziva “nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova”.

28. 3. 2020. Vlada Srbije uvodi cenzuru!

Šta nam valja činiti?

Za Koronu nema efikasnog leka niti vakcine.

To znači da se protiv te bolesti možemo boriti:

a) karantinom

b) dijagnostičkim testovima

c) zaštitom u vidu adekvatnih maski, rukavica, kapa, vizira ili naočara, odeće, dezinfekcionih sredstava

d) informisanjem i edukacijom.

a ) Karantin – vlast se odlučila za kućnu izolaciju svih koji su doputovali iz inostranstva, a bolesne smešta u sajamske prostore.

Mislim da je još početkom februara trebalo za potrebe karantina žena i dece angažovati sve raspoložive hotelske kapacitete i studentske domove.

2018-te u Srbiji je radilo 356 hotela svih kategorija sa 28.852 postelje.

Za potrebe karantina muškaraca trebalo je iskoristiti kasarne, sportske centre, sajmove, tek na kraju i kampove. Ljude stacionirati u malim grupama, najbolje po dve osobe.

U karantin od 28 dana je trebalo da ide svako ko je doputovao počev od 1. 2. 2020. i to pravo sa graničnog prelaza i pod kontrolom milicije ili vojske.

Bolesne smeštati isključivo u bolnice, a ne na sajam jer takav smeštaj jedva da mogu da podnesu i zdrave osobe.

b) Sledeći korak, testiranje, je najvažnija stavka!

Osnovni cilj testiranja je pronalaženje i izdvajanje zaraznih osoba kojima se bolest ne ispoljava, a ne kada se jave prvi simptomi i kada je dijagnoza praktično jasna čak i bez testiranja.

Trebalo je testirati sve putnike, pitanje je samo kada? Da li je to najbolje uraditi odmah ili kroz nekoliko dana da bi se dala šansa virusu da se dovoljno umnoži da bi bio primećen testiranjem? Odgovor na to pitanje bih potražio od kineskih kolega.

c) Neverovatno je da se ističe problem nedostatka para za testove, adekvatnu zaštitnu odeću i dezinfekciona sredstva. Cena dobrovoljnog testiranja na nov korona virus u Grčkoj je 120 evra, a cena samog testa je niža. Vučić je obećao 100€ na poklon svakom našem gradjaninu pa je moj predlog da se taj novac usmeri na nabavku testova. Novac danas ne bi bio problem da nisu nepotrebno novi prozori menjani za najnovije i sadjeni travnjaci na krovu bolnice dok se popločavaju zelene površine u centru kao što je to uradjeno u Leskovcu i drugim srpskim gradovima.

d) Informisanje i edukacija će biti onemogućeni naredbom o cenzuri.

Policija je 1. 4. 2020. uveče došla po novinarku portala Nova.rs, Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Naslov članka je “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”. Ja sam pročitao članak i u njemu ništa novo nisam pročitao o stanju zdravstva što ne zna svaki naš zdravstveni radnik i pacijent.

Ne ubijaju nas zemljotesi već urbanistička mafija niti nas ubija Korona već diletantizam!

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.