Izvor: RTS, 15.Okt.2020, 08:28

Radnici "Univerzala" na ivici egzistencije, jedina želja da proizvodnja krene

Ionako težak položaj zaposlenih u leskovačkom "Univerzalu", preduzeću za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, dodatno je pogoršala epidemija. Proizvodnja je smanjena, na pomoć države ovo preduzeće nema pravo, a pre 15 dana isključeni su struja i voda, zbog čega radnici više ne dobijaju tople obroke iz Crvenog krsta. Prvog oktobra ostali su i bez zdravstvenog osiguranja.
Kamioni kroz ovu kapiju više ne prolaze, posla nema, mašine ugašene, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plate kasne.Na radnom mestu od 29 radnika Univerzala samo portir.

"Nemam od čega da živim, ja sam sirotinja, nemam šta da obučem, nemam šta da platim struju, telefon", kaže portir "Univerzala" Milan Stoišić.
U tri pogona sve je stalo. Korona je smanjila obim posla, isključena voda zbog duga koji je premašio 100 000 dinara zaustavila je i preostalu proizvodnju plastičnih nožica za stalnog kupca. Molbe kažu nisu uslišene.
"Već dve nedelje mi vode nemamo, a nemamo ni sredstva odakle da platimo tu vodu, taj dug i priključak. Mašine ne mogu da rade bez vode", objašnjava  v.d. direktora "Univerzala" Sanja Nikolić Anđelković.
75 odsto zarade za 19 osoba sa invaliditetom dotira država, dok se plate doprinosi ne dosežu do minimalca. Poslednja isplata je deo za jun, deset preostalih radnika platu nisu primili od februara.
"Mnogo je teško, ostali smo bez plate, ostali smo bez posla, ja i suprug zajedno radimo u ovoj firmi", kaže radnica Gordana Stanković.
Kako će dalje, ne zna ni Svetlana Ilić, jer kako kaže, već tri meseca ni kiriju ne plaća a tu je i zima
"Ni drva ne mogu deci da obezbedim, a deca mi oba sa invaliditetom", kaže radnica "Univerzala".
Teške sudbine prate svakog od ovih ljudi. Na ivici su egzistencije. Jedina želja im je da proizvodnja krene.
"Lako da se zatvori, ali volela bih da se ne zatvori firma, ipak je ovo za invalide", apeluje i radnica Ivanka Milošević.
Problemi se u "Univerzalu" talože čitavu deceniju. Teški su više od 300 miliona dinara. Kao korisnici javnih sredstava nisu imali pravo na državni paket mera za privredu tokom korone, a obustavljen je i javni poziv za refundaciju troškova repromaterijala. Ostalo je zarobljeno pet miliona dinara.
"Nama bi to za početak bilo dovoljno da pokušamo ponovo da pokrenemo proizvodnju da nabavimo repromaterijal koji nam fali i da još jednom probamo da se izborimo. "Univerzal" je za ovih 50 godina prošao kroz brojne situacije koje su i tad izgledale nerešive, ali eto uz pomoć države uvek su se problemi nekako rešavali", smatra predstavnica sindikata Ivana Labović Petrović.
Posrednik između firme i države je Skupština preduzeća. Kažu i sami idu od vrata do vrata tri ministarstva. Za rad, finansije, privredu.
"Ipak je ključ u resornom ministarstvu, sektor za invalide, oni nas upućuju na sektor za siromaštvo i ne vidim drugo rešenje, mi smo sve ovde pokušali", tvrdi predsednik Skupštine "Univerzala" Dragan Valčić.
Kao jedno od rešenja pominje se socijalni program, koji invalidima ne odgovara. Samo u Leskovcu na evidenciji nezaposlenih već je 350 lica sa nekim oblikom invaliditeta.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.