RTS: Obnovićemo repetitore u Medveđi, poseban fokus u programu na dešavanja sa juga Srbije

Izvor: juGmedia, 07.Nov.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS: Obnovićemo repetitore u Medveđi, poseban fokus u programu na dešavanja sa juga Srbije

Nedopustivo je da naš narod na jugu Srbije može da sluša Radio Temišvar, a Radio Beograd ne. S obzirom na osetljivost i važnost dešavanja mi, kao javni servis, moramo ovom delu naše zemlje da posevetimo mnogo više pažnje, kazao je danas u Leskovcu predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović.

On je, obraćajući se prisutnima na početku javne rasprave  o programskom sadržaju RTS-a, gde se  diskutovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << o programu za decu i mlade i o tome kako programski sadržaji RTS-a zadovoljavaju kulturne potrebe građana, obećao da će javni servis pre svega tehnološki ulagati u ovaj deo Srbije.

Nedopustivo je da se u Medveđi ne čuje Radio Beograd, a veoma dobro se čuju albanske radio stanice, Radio Sofija ili Radio Temišvar na srpskom jeziku. To što ne mogu da prate svoju radio difuznu ustanovu traje već 17 godina, još od bombardovanja, kada je od 19 velikih televizijskih i radio predajnika 17 srušeno. Jug Srbije je, iz raznih razloga, veoma osetljivo područje i ja ću se založiti u Beogradu, a to vam ovde javno obećavam, za nešto bolji tretman ovog područja i u tom pogledu. Ne vidim baš da se ne mogu naći pare da se postave predajnici na ovom području, kao što mi se čini da se i ove regionalne i lokalne teme mogu još bolje tretirati u centralnim programima RTS-a“, naveo je Pavlović.

Pavlović je rekao i da je u javnom interesu da RTS proizvodi i emituje programe najvišeg kvaliteta, da taj program ne bude politički, kulturno i etnički jednostran, da bude dostupan svim građanima pod jednakim uslovima, s obzirom na to da građani putem takse obezbeđuju uslove za rad.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kao domaćin skupa, istakao je da sve nas pogled na medijsku scenu u Srbiji treba da nas itekako zabrine.

Jer kada u društvu zabava postane dominantna kategorija, ostaje malo vremena za program koji bi trebalo da bude protivteža upravo takvim sadržajima. Ukoliko se uzme u obzir da komercijalne televizije ne moraju da imaju program namenjen deci, mladima, kulturi i nauci, jasno je da je uloga javnog medijskog servisa ogromna i nemerljiva“, zaključio je.

Javne diskusije o programu RTS-a organizuju se uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Ovim javnim diskusijama je Programski savet ispunio i svoju zakonsku obavezu da kroz razgovore s građanima dobije sugestije za unapređivanje programa„, navela je šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković.

Interesantno je da su ovoj javnoj raspravi, koja je pre svega organizovana da bi se na njoj čula reč građana, najmanje prisustvovali predstavnici civilnog sektora već uglavnom predstavnici lokalne samouprave i nosioca vlasti u gradu na Veternici, a pojedincima i nije baš bilo zanimljivo ono što su imali prilike da čuju već su veći deo tribine prespavali.

Ovo je druga javna diskusija, posle Novog Sada, koju je RTS organizovao u Srbiji, a treća završna će biti održana sledeće nedelje u Beogradu.

Drgan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.