RAK GRLIĆA MATERICE ozbiljan zdravstveni problem u Srbiji

Izvor: juGmedia, 26.Jan.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAK GRLIĆA MATERICE ozbiljan zdravstveni problem u Srbiji

LESKOVAC – Skoro svaki slučaj raka grlića materice se može sprečiti i uz redovnu kontrolu i dobro organizovan skrining ovo oboljenje je izlečivo u najvećem broju slučajeva.

Na žalost, Srbija je sa 23 osobe na sto hiljada stanovnika na drugom mestu oboljevanja od raka grlića materice među evropskim zemljama, posle Rumunije i ima dvostruko veću stopu oboljevanja u odnosu na Evropu.

U Jablaničkom okrugu ta stopa je, na sreću, nešto niža i iznosi 16,8 dok >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je u Pčinjskom okrugu najviša i iznosi 36 obolelih žena na sto hiljada stanovnika.

To su samo neki od podataka saopštenih danas na konferenciji za novinare u Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu povodom IX evropske nedelje prevencije grlića materice.

U Srbiji se od 2012. godine sprovodi redovni skrining na rak grlića materice u samo 18 opština i gradova dok se u Jablaničkom okrugu za sada sprovodi takozvani oportuni skrining zahvaljujući kome je od 2010. godine značajno smanjena stopa oboljevanja i smrtnosti ali nije ostvaren zadovoljavajući odziv žena na pozive za pregled, kazala je Dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Ginekolog dr Ljilja Vučković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja u Leskovcu, rekla je da od raka grlića materice najčešće oboljevaju žene starosti između 30 i 50 godina i da se najveći broj njih na prvi ginekološki pregled javi tek kada je bolest uzela maha a izlečenje teško i neizvesno.

Faktori rizika kao što su genitalne infekcije, nasledni faktori, rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet i način života, znatno se mogu smanjiti redovnim ginekološkim pregledima i to je osnovna poruka sa pres konferencije povodom evropske nedelje prevencije grlića materice.

(Kraj)bdi
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.