Protesti u leskovačkoj apoteci: Upisali socijalni program al ne mogu da odu

Izvor: JUGpress.com, 18.Jul.2018, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u leskovačkoj apoteci: Upisali socijalni program al ne mogu da odu

LESKOVAC

Deset upošljenika Apotekarske ustanove Leskovac protestuje zbog odluke da im se ne dozvoli dobrovoljni odlazak iz firme.

Oni su  danas popodne ostali u prostorijama uprave tražeći da se njihov problem reši.

Za dobrovoljni odlazak iz Apoteke, izjasnili su se u aprilu, kada im je ponudjena mogućnost raskida radnog odnosa uz otpremninu i isplatu 16 zaostalih zarada.

Tada su se za socijalni program opredelile 44 osobe od  48 zaposlenih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
U medjuvremenu je stigla informacija da su obezbedjena sredstva za isplatu pomenutih naknada, ali i odluka novog rukovodstva Ustanove da zatvori sve prodajne objekte, osim ’’Hipokrata’’ i  apoteke u ’’Dečjem dispanzeru’’.

Kako je gotovo svih desetoro upošljenika, koji od danas protestuju, angažovano upravo u ovim dvema apotekama, poslodavac je odbio da sa njima potpiše sporazumni raskid radnog odnosa, uz obrazloženje da su neophodni za proces rada.

” Postupili smo onako kako su nam bivši direktor Dragan Stamenković i gradonačelnik Goran Cvetanović preporučili. Prijavili smo se za socijalni program medju prvima, a juče dobili obaveštenje da ova mera ne važi za nas desetoro. Sve kolege su potpisale rešenja za odlazak iz firma uz otpremninu,  medju njima i bivši direktor Stamenković. Nas desetoro mora da ostane da radi u firmi bez perspektive i šanse za oporavak”, ispričali su ogorčeni radnici JUGpressu.

Šest farmaceuta i četiri tehničara našla su se u bezizlaznoj situaciji.

Apotekarska ustanova je, kažu, prazna.

Lekova nema, niti mogućnosti da se nabave, jer je firma u blokadi.

To znači da neće biti ni zarada.

Odabrani su bez jasnih kriterijuma i nemaju kome da se obrate.

Jedino rešenje jeste da daju otkaz, ali bi, u tom slučaju ostali i bez socijalnog programa i bez zaostalih zarada.

Nedavno postavljeni v.d. direktora  Živorad Denić danas je odbio da dodje na razgovor sa njima, smatrajući verovatno tu stvar završenom.

” Neki od nas već su našli posao i čekalo se samo na to da i formalno, po dobijanju rešenja, naš radni odnos sa Apotekarskom ustanovom bude okončan. Sada sve pada u vodu, a mi smo na ’’belom hlebu’’, konstatuju ogorčeni apotekari.

Dobro obavešteni sagovornici JUGpressa kažu da se ovo, najverovatnije,  desilo jer bi, u slučaju da svi radnici odu, Apotekarska ustvanova, čiji je osnivač grad, praktično bila zatvorena što bi značilo da bi najmanje 500 miliona duga, za koji nije sigurno da je samo toliki, morao da plati grad.

Odlukom da nastave da rade ove dve apoteke zapravo se prolongira plaćanej obaveza prema dobavljačima čija visina , izgleda, nije konačno utvrdjena a zaposleni u apoteci su nam ranije preneli da navodno postoji problme i nedostatka dokumentacije, neproknjiženih faktura i slično.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.