Izvor: JUGpress.com, 24.Okt.2021, 10:03

Promovisana publikacija “Arapova, dolina krvi”

LESKOVAC

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Centru za stručno usavršavanje održana je promocija istorijske publikacije „Prošlost vredna pamćenja” u sklopu koje je štampan strip „Arapova, dolina krvi”. Strip je posvećen događaju iz decembra 1941. godine, kada je u Arapovoj dolini streljano 310 stanovnika Leskovca, od čega su u najvećem broju bili pripadnici romske nacionalnosti. Jelena >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Krstić, programska direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže da je ovaj projekat usmeren na to da rasvetli neke od skrivenih ili nepozantih događaja naše prošlosti.

„Ti događaji su možda poznati u lokalnim okvirima, ali nisu poznati široj javnosti. Veoma su poučni, jer ne govore samo o tome šta se nekim ljudima desilo, nego pokazuju i neke primere solidarnosti i pokušaja da se pomogne ljudima, što govori da ljudi kako tada, tako i danas mogu biti jedni drugima podrška i da to može da pomogne da se prevaziću podele koje postoje u društvu i doprinesu izgradnji zajedničke budućnosti. To je posebno važno kada su u pitanju različite etničke zajednice u Srbiju, gde 20% stanovništva čine pripadnici manjina.“

Jelena Krstić kaže i da je ideja da se preko stripa obrate prvenstveno mlađoj populaciji, ali i da se ova publikacija dostavi školama i nastavnicima, kako bi ovo bio dodatni nastavni materijal, s obzirom da se o ovom događaju ne uči iz istorije.

Na promociji su govorili profesori istorije, autori stripa i potomci stradalih Roma.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.