Promovisana književna dela Dragi Tasića

Izvor: juGmedia, 12.Mar.2016, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana književna dela Dragi Tasića

LESKOVAC – Ljubitelji lepe pisane reči imali su sinoć priliku da u knjižari „Stošić“ nešto više saznaju o književnom opusu Leskovčanina Dragi Tasića koji duže vreme živi van Leskovca.

To je bilo prvo predstavljanje njegovog stvarlaštva u Leskovcu.

„Zadovoljstvo mi je da smo, posle ovoliko godina i više neuspešnih pokušaja da svoje stvaralaštvo predstavimo Leskovcu, konačno uspeli u nameri. Zahvaljujem se knjižari Stošić koja je omogućila >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ovu promociju kao i književnom klubu „Poezija 016“, koji je sve vreme bio kontakt između mene i knjižare. Posebno sam zahvalan svojim drugovima iz generacije koji su mi učinili izuzetno zadovoljstvo svojim prisustvom na promociji“, rekao je Tasić u izjavi za Jugmediu.

Dragi Tasić, rođen je 1933. godine, na Belom Bregu, zaseoku Male Kopašnice, kod Leskovca. Gimnaziju je završio u Leskovcu i Nišu a Pravni fakultet u Beogradu. Pravnim i advokatskim poslovima bavio se od 1954. do 2006. godine u Grdelici, Leskovcu, Bosni, Nišu i Boru. Objavio je 13 knjiga, među kojima su

romani Žunkelji i Giginjeri, Savapolis, Između dva bela brega, Pod senkama Jestonije, zatim knjige pripovetki Advokatske priče i Uzvremene priče, ep od 5544 stiha Jestonija, Balkanidi i Atlantidi, dramu Poligraf, knjige pesama Morija i Poetski zbornik, te memoarsku knjigu Krnje biografije jahača panjeva i novi, drugi deo svojevrsnog memoarskog romana Okrnjene biografije jahača panjeva.

Među Tasićevim knjigama svakako se izdvaja romam ,,Žunkelji i Giginjeri” koji za predmet ima parnicu koja se vodi oko jednog dela grobnog mesta i defektnu pojavu strasti za parničenjem među ljudima u Srbiji.

O stvaralaštvu ovog autora nadahnuto je govorio Miloš Ristić, profesor književnosti i književni kritičar, koji živi i radi u Kruševcu, inače recenzent više Tasićevih knjiga uz poseban osvrt na knjigu „Tasićevo književno delo“ čiji je autor u kojoj opširno obrađuje stvaralaštvo ovog pisca.

,,Krnje Biografije jahača panjeva” su memoarski roman o čuvenoj generaciji leskovačkih maturanata klase 1952-ga, koji su svi postali ugledni građani, lekari i advokati, jedan čak i savetnik predsednika SFRJ Dobrice Ćosića, i proslavili Leskovac, živeći van njega – prisutna je ta tragika i nestajanje starog Leskovca, onog kakav je nekad bio.

Iz knjižare „Stošić“ i književnog kluba „Poezija 016“ najavljuju nove promocije knjiga uz učešće gostiju iz više gradova Srbije kao i niz drugih aktivnosti prvenstveno u oblasti književnog stvaralaštva.

(Kraj)zj
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.