Promovisana jesenja sveska “Našeg stvaranja”

Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana jesenja sveska “Našeg stvaranja”

LESKOVAC

Treći broj (jesenje sveske) za 2018. godinu časopisa za umetnost, književnost i kulturu „Naše stvaranje“ promovisana je danas u Leskovačkom kulturnom centru.

Urednik izdanja Dragan Radović kaže da „Naše stvaranje“, posle dužeg vremena, izlazi redovno.

„Ovo je treća sveska, treći kvartal 2018. godine i nadamo se da ćemo do kraja godine objaviti još jedan broj. Naša je praksa >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da svaki broj započnemo nekim zanimljivim esejom, pesmom, neobičnim tekstom. Ovoga puta čast da otvori časopis imala je devojčica koja je ove godine upisala Gimnaziju. To su mladalački, ali poprilično zreli stihovi. Iza toga nastavljamo sa ciklusom pesama Ljubiše Rajkovića Koželjca, istaknutog srpskog književnika i naučnika koji dosta istražuje dijalekt, folklor, ali i savremenu književnu produkciju. Istakao bih i ciklus pesama Živojina Vučića, koji je pesnik amater, seljak, čovek koji piše iz duše, bez mnogo literarnog pokrića, ali su to iskrene i tople pesme koje, nadam se, mogu da pobude pažnju. Tu je i priča Brankice Živković koja je nagrađena na konkursu o životu i delu Petra Kočića. Sergej Dimitrijević piše o prošlosti Leskovca, a u centralnom delu časopisa su tekstovi vezani za film i književnost. Jedan ciklus je posvećen Živojinu Pavloviću i tu su prvi put objavljeni odlomci iz njegovog dnevnika, na čemu smo zahvalni njegovoj supruzi koja nam je to ljubazno dala. Mi imamo tekst o njegovoj prozi, iako je njegov rad kao režisera mnogo više pominjan. Imamo i tekst posvećen Mileni Dravić, koji je, na žalost, ispao i neka vrsta nekrologa. U rubrici „Tumač“ imamo nekoliko značajnih eseja vezanih za prozu, poeziju i neka duhovna razmišljanja različitih autora, prevod sa ruskog i nekoliko tekstova vezanih za likovnu umetnost. Naravno, imamo i tradicionalnu rubriku „Okular“ u kojoj imamo prikaze, osvrte nekoliko značajnih autora.“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.