Izvor: JUGpress.com, 08.Feb.2024, 23:01

Promovisan roman Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru prromosan je novi roman Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“. Vladimir Pištalo je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, dobitnik je prestižnih nagrada među kojima je i NIN-ova za roman „Tesla, portret među maskama“. Upravnik je Narodne biblioteke Srbije. Predstavljajući roman autor je rekao da smatra da, ako roman nema više od jedne poruke, onda nije trebao ni da nastane.

„Ovaj roman je pisan iz >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pozicije žena, zatim ta žena nije savremena žena, nego je sa kraja 17. i početka 18. veka. Onda nije ni odavde, nego je iz Perasta u Boki Kotorskoj u vreme kada je to bio deo Venecije. Čitava priča o Perastu iz tog perioda kao da je malo sa druge planete, što je jako važno u mom romanu. „Pesma o tri sveta“ su pesme o Evropi, Africi i Americi. Na ta tri kontinetna, koji su tada bili kao različite planete, odlazi naša junakinja, ne voljom, jer su oteli gusari, pa su je oslobodili Englezi iz kolonija, pa oteli Indijanci, pa provodi neko vreme sa Francuzima, onda dođe u London… Ja kažem da danas i neobrazovan čovek ima neku predstavu o Australiji, prestavu o Americi, a u ona vremena to su zaista bile neke druge plkanete. I jedna žena, sa svojom velikom razboritošću i hrabrošću, ima prisustvo duha, ili ima pamet i otvorenost da poveže sve te stvari u svojoj duši i kroz njene oči i mi vidimo te različite kulturne predele, nekako ih razumemeo i oni za nas imaju smisao.“

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.