Izvor: JUGpress.com, 15.Dec.2023, 20:07

Promovisan „Leskovački zbornik“, vrhunski časopis od nacionalnog značaja

LESKOVAC

Narodni muzej u Leskovcu organizovao je promociju 63. sveske „Leskovačkog zbornika“, periodične publikacije koja u kontinuitetu izlazi jednom godišnje duže od šest decenija. Zbornik doprinosi proučavanju kulturno – istorijskih prilika južnih srpskih zemalja i njihovim vezama sa evropskim i širim međunarodnim prostorom. Direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević kaže da ova ustanova u godini >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << jubileja može da se pohvali činjenicom da je „Leskovački zbornik“ okategorisan kao nacionalni časopis od vrhunskog značaja.

„Pored ovog značajnog priznanja možemo se pohvaliti izložbom “Evolucija čoveka”, kojoj će se naši najmlađi sugrađani radovati, a koja sadrži devet replika lobanja ljudskih predaka, koje su stigle iz SAD-a, i koje su koštale 2.000 dolara. Ova izložba se uklapa u stalnu postavku Muzeja jer od početka pa do kraja svako razdoblje prati prethodno.“

Istoričar i predsednik Upravnog odbora muzeja Dejan Antić napominje da je ovo najviša kategorija časopisa u nacionalnom smislu, a više od toga su samo časopisi koji su od međunarodnog značaja.

„Ovo je veliki uspeh kojim Muzej završava 2023. godinu. „Leskovački zbornik“ izlazi pune 63 godine, priprema se 64-ta sveska. Sveska koju danas promovišemo nosi u sebi naučne radove, naučne priloge i tema ovogodišnje sveske jeste “Pitanje nacionalnih integracija i dezintegracija” odnosno u pitanju su radovi koji su prezentovani na naučnom skupu “Jug Srbije i Srpska državnost”, koju je Narodni muzej organizovao u Sijarinskoj banji i čime smo obeležili 105 godina od oslobiđenja Srbije u velikom ratu. Narodni muzej će sledeće godine organizovati 40-ti skup po redu na temu “Kulturno istorijske baštine juga Srbije”. Očekuje nas i 80 godina od završetka drugog svetskog rata i u planu je da organizujemo jedan ozbiljan naučni simpozijum, međunarodnog karaktera.“

Antić. je dodao i da se „Leskovački zbornik“ može pronaći na digitalnoj platformi leskovackizbornik.rs, u Narodnom muzeju, kao i u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.