Izvor: JUGpress.com, 19.Nov.2019, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija preduzetništva i samozapošljavanja

LESKOVAC

U Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga predstavljen je „Program promocije preduzetništva i samozapošljavnja“, koji realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj i uz podršku Nemačke razvojne banke. Program podrazumeva petodnevnu besplatnu obuku za izradu biznis plana, povoljne bankarske kredite i bespovratna sredstva. Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mikro i malim društvima mlađim od dve godine, kao i zainteresovanima za otpočinjanje sopstvenog biznisa, na raspolaganju je novi nacionalni program, koji, kao sveobuhvatna podrška, treba da predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije. Program je usvojila Vlada Srbije i rezultat je aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom. Ideja je da se malim i mikrobiznisima i poljoprivrednicima, koji do sada nisu bili u prilici da dođu do kredita, obezbedi ovakva novčana podrška, odnosno da se mogućnost start-apa ponudi svima čiji je posao u začetku ili pred započinjanjem:

Branislav Popović, iz RPKL-e Leskovac naglašava da, za razliku od nekih drugih programa, ovo nisu krediti samo za početnike, već i za firme mlađe od dve godine.

„Druga važna razlika je u tome što će preduzetnici otplatu kredita garantovati kupljenom opremom, a ne hipotekom na svoje nekretnine. Drugi stepen sigurnosti otplate, davaće Kancelarija za javna ulaganja. Aplikanti će, najpre, u Privrednoj komori proći petodnevnu obuku za izradu biznis plana, što je preduslov za konkurisanje. Javljaju se potom poslovnim bankama u kojima podnose zahtev za kredit i subvenciju namenjenu onima koji redovno izmiruju obaveze po kreditu, u visini od 20 procenata od ukupnog investicionog ulaganja. Bespovratna sredstva ne mogu biti veća od 360.000 dinara. Povoljni bankarski krediti dodeljivaće se za investiranje u opremu, mašine, postrojenja, sadnice, kupovinu ili adaptaciju proizvodnog i poslovnog prostora i preduzetnici nisu ograničeni u izboru delatnosti ili grane privrede i industrije u kojoj će poslovati. To se odnosi i na trgovinu, odnosno uslužne delatnosti. Kreditna sredstva mogu poslužiti i kao obrtna, a maksimalni iznos po jednom zahtevu je 3,6 miliona dinara.“

Popović je pojasnio da se preduzetnicima i drugim korisnicima kredita nude se povoljni uslovi otplate, u vidu niže kamatne stope, koja iznosi maksimalno 5,99% na godišnjem nivou.

„Govorimo o povoljnom kreditu, jer program podrazumeva i subvencije. Primera radi, ako se radi o kreditu od 1,8 miliona, kamata na ovaj je 280.000 dinara, ali je subvencija 360.000, što znači da korisnik u ovom slučaju vraća manje nego što je dobio. Partnerske banke su Raiffeisen, UniCredit i Poštanska štedionica.“

Informacije o Programu i dokumentacija neophodna za učešće, mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva privrede i sajta Privredne komore Srbije.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.