Proizvodnja tekstila u Leskovcu započela u vodenici

Izvor: JužneVesti.com, 26.Dec.2018, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja tekstila u Leskovcu započela u vodenici

Selo Strojkovce, pokraj Leskovca prvo je mesto koje je nabavilo čarkove za proizvodnju gajtana, čime je 1884. započeo pravljenje tekstila u oslobođenoj Srbiji. Danas je, u vodenici, smešten muzej koji čuva uspomene na vremena kada je Leskovac bio važan u izvozu tekstila.

Gajtan koji je služio za ukrašavanje narodnih nošnji, vezove na odevnim predmetima, ali i proizvodnju odeće, dospeo je u Srbiju zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << domišljatosti južnjaka. To je pokrenulo višedecenijsku lavinu koja je pozicionirala Leskovac na mapi važnih proizvođača i izvoznika tekstila.

Kada je Srbija dobila nezavisnost, a Bugarska autonomiju, granice su donele poreze i carine. To je umanjivalo zaradu, pa su Leskovčani našli partnera u Bugarskoj i ortački otvorili gajtanaru u Srbiji - kaže Nebojša Dimitrijević, kustos Narodnog muzeja u Leskovcu.

foto: JV

Leskovčani su potom na naopako potkovanim konjima, mašine za proizvodnju prevezli po noći iz Bugarske. Na taj način zavarali su trag, a ubrzo potom i krenuli u proizvodnju gajtana.

Leskovac je u dvadesetom veku proširio proizvodnju, a posleratne godine donele su procvat industrije, pa je atribut “srpski Mančester“ oslikavao stanje ovog grada i njegove okoline.

Zanimljivo je da se čak i jedan fudbalski klub u Leskovcu zvao imenom ovog britanskog grada.

Leskovac se nalazi usred leskovačke kotline kroz koju teče pet reka. Dvadeset i pet tipova zemlje je pogodno za gajenje. Radan planina je na zapadu, a tamo su nalazišta zlata i srebra. To bukvalno znači da je Leskovac rajski vrt - napominje Dimitrijević.

foto: JV

Muzej u Strojkovcu je smešten u vodenici koja je pripadala Turcima, ali su je unajmila braća Teokarević. Ovo nije bila jedina vodenica koja je proizvodila tekstil, ali je ostala upamćena kao prva. Upravo zbog toga, danas osim mašina iz raziličitih perioda, tamo možete videti i fotografije iz perioda socijalizma, kao i autentičan izgled ognjišta, leskovačke sofre i tronošce, vodenične kamenove i narodne nošnje ovog kraja.

Deo atmosfere dočaran je u video reportaži u prilogu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.