Izvor: B92, 14.Nov.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja dunjevače

Beograd -- Iako je većina voćara koji uzgajaju dunju imala problema s prodajom, neki od njih ne mogu da podmire zahteve tržišta zato što ne prodaju dunju, već dunjevaču.

Svakog dana, dva puta dnevno u toku tri i po nedelje Miroslav Civrić meša kominu dunje ujutru i uveče kako bi uneo nove količine vazduha koji će stimulisati kvasce da fermentišu. Modifikovani tehnološki proces koji je doneo iz zapadne Srbije primenio je na voću s par hektara leskovačke dunje u Banatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dobio rezultat koji mu je doneo zlatnu medalju ljubljanskog sajma.

Leskovačka dunja, tradicionalna i pomalo zaboravljena sorta na ovim terenima dobila je osobine, aromu, miris i ukus koje po knjigama dunja uopše ne bi mogla da ima. Po udžbenicima dunja bi morala da ima najviše deset posto šećera, ali u Banatu to nije slučaj.

"On ima leskovačku dunju, malo je sočnija, ova godine je bila veoma dobra – ima 15,2 posto šećera”, kaže Miroslav Civirić iz Mokrina.

No, još nešto nije po knjigama, mada bi po pravilu dunja u kontrolisanoj atmosferi trebalo da se fermentiše na 20 do 22 stepena Celzijusa, Civirić je sve vreme drži na 16 do 18 stepeni. Fermentacija tako duže traje, ali se dobija intenzivniji miris i ukus.

Zahvaljujući proizvodnji rakije, Civrić uspeva da sa inače malih površina voća koje ima izdržava petočlanu porodicu. Zbog stalnog rasta tražnje još nije u stanju da isporuči tržištu onoliko dunjevače koliko mu naručuju. Ove godine prodao je rakiju koju još nije ni ispekao.

Milan Kučan je tražio njegovu rakiju, poslao je rakiju predsedniku advokatske komore, tehnička direktorka Fruktala je tražila da se upozna sa njim, ističe Civirić.

Više o tome kakve su tehnološki izazovi u proizvodnji dunjevače, o prvoj berbi brusnica u Srbiji, uzgoju pilića u plastenicima, ali i o manje veselim temama kakve su ugovaranje poljoprivredne proizvodnje i bužet za narednu godinu možete da čujete u "Znanju na poklon” – u nedelju u 9.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.