Izvor: JUGpress.com, 02.Avg.2020, 09:50

Problemi članova ms udruženja Jablaničkog okruga

LESKOVAC

MS Udruženje Jablaničkog okruga čini 80-ak članova obolelih od multipla skleroze. Predsednik udruženja Predrag Jovanović kaže da problemi sa kojima se susreću su isti kao i problemi ostalih građana Leskovca.

„Međutim, ima i specifičnih problema. Još uvek je najveći problem udruženja prokišnjavanje prostorija prilikom većih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << atmosferskih padavina, kada dolazi do delimičnog plavljenja prostorija i javljanja buđi. Udruženje već nekoliko godina unazad nailazi na zatvorena vrata bilo gde gde se obraćamo za pomoć. Problem svih osoba sa invaliditetom u gradu, pa i članova naših udruženja, ostaje nepostojanje adekvatnog prilaza bazenima. Malo smo zastali u našoj inicijativi rešavanja tog problema zbog trenutne situacije sa pandemijom virusa, ali i dalje pišemo projekte kako bi se nabavili adekvatni liftovi koji bi omogućili dolazak do bazena i korišćenje istih i osobama sa invaliditetom. Opet, što se fizičkih barijera tiče, retko koji prodajni objekat u gradu je prilagođen osobama sa invaliditetom. Poseban problem naših članova predstavlja tzv. stajaći saobraćaj u našem gradu. Automobili se parkiraju na svakoj slobodnoj površini, bez obzira da li je ona obeležena za parkiranje ili nije. Pogotovo se parkiraju na mestima koja su, navodno, rezervisana za osobe sa invaliditetom, pa čak i ispred našeg udruženja, iako je vidno obeleženo tzv. rampama postavljenim po projektu za koji je udruženje dobilo nagradu na konkursu nadležnog ministarstva. Permanentan problem naših članova je zapošljavanje, tj. nezaposlenost. Naime, sve je više mladih obolelih od multipla skleroze koji su bez posla ili dobijaju otkaze, jer ne mogu odgovoriti zahtevima poslodavaca. Iako među članovima imamo osobe sa završenim visokim školama, one teško dolaze do posla. Udruženje zbog toga svake godine učestvuje na konkursima za Javne radove Nacionalne službe za zapošljavanje, preko kojih na po četiri meseca zaposlimo po 2 – 3 člana. Mora se priznati da je ovo nedovoljno i nesigurno za naše članove, pogotovo ako se zna da mnoge firme i ustanove imaju prostora da zaposle osebe sa invaliditetom, pa tako i naše članove. Pored ovih, da kažemo opštih problema, svakako su najbolniji problemi sa kojim se naši članovi susreću u svakodnevnoj komunikaciji. Kao što se zna multupla skleroza je teška, kompleksna bolest i ne mora, da kažemo, da bude vidljiva, pa tako i prepoznata od zdrave populacije. Tako, često dolazi do konfliktnih situacija, pogotovo u redovima ispred raznih šaltera, u trgovinama, javnom prevozu i slično. Naravno, povremeno objavljivanje problema osoba sa invaliditetom ne može da doprinese boljem tretmanu ovih građana. Za to je potrebno svakodnevno podizanje svesti stanovnika našeg grada. Ovom prilikom bih se i zahvalio našim građanima koji pomažu rad našeg udruženja.“

Jovanović pojašnjava pomoć lokalne samouprave koja svake godine raspisuje konkurs za podršku projektima iz oblasti socijalne zaštite.

„Naše udruženje redovno učestvuje na ovom konkursu i od lokalne samouprave dobijamo određena sredstva koja potrošimo na programske aktivnosti po projektima. U poslednje vreme povećan je broj udruženja koja konkurišu za sredstva koja grad izdvaja za oblast socijalne zaštite. U saradnji sa gradskim odeljenjem za saobraćaj postavili smo rampe za obeležavanje parking mesta, ali se to ne poštuje. Lokalna samouprava nas je podržala i prošle godine prilikom obeležavanja desetogodišnjice rada udruženja“.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.