Izvor: JUGpress.com, 25.Apr.2023, 22:46

Privreda posluje u teškim okolnostima

LESKOVAC

U Leskovcu je održana šesta sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga. Na sednici su predstavnici Ministarstva privrede Republike Srbije – Sektora za investiciona ulaganja i Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Fonda za razvoj Republike Srbije i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, prezentovali otvorene pozive i programe podrške privredi i odgovarali na pitanja privrednika. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Slađan Disić, predsednik Parlamenta, kaže da se radi o praktično tradicionalnom organizovanju ovakvih sastanaka unazad nekoliko godina.

„Svi smo svesni da danas privreda posluje u teškim okolnostima, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu. To je pre svega posledica najpre pandemije, a zatim i vojnog sukoba u Ukrajini, koji je generisao mnoge probleme, pre svega u prekidu lanca snabdevanja, izrazitom skoku cena sirovina i repro-materijala i energenata. To je sve izazvalo inflaciju svuda u svetu, tako da je ona došla i kod nas. ta uvezena inflacija je nekih 16,2%, a u EU kažu da je 12,3-12,5%, u Americi preko 10%. Sada sve banke u državama, kao i Centralna evropska banka, ali Federalne rezerve Amerike preduzimaju klasične mere kako bi suzbije tu inflaciju, pre svega u vidu dizanja referentnih kamatnih stopa.“

Goran Jović, u ime Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, izneo je podatak da je u spoljnotrgovinskoj razmeni u 2022. godini ostvareno povećanje od 10% i iznosi 1,2 milijarde dolara.

„Interesantno je da se beleži pad industrijske proizvodnje od 5,5% na teritoriji Jablaničkog okruga, ali je broj nezaposlenih u 2022. godini smanjen u odnosu na 2021. godinu za 7,1%. Sada je broj nezaposlenih 9,5% na teritoriji ova dva okruga. Sektor turizma je došao do izražaja, a broj poseta je porastao za čak 55%, a broj noćenja za 14%, “rekao je Jović. (kraj) IS/MN

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.