Pripreme za Badnje veče i Božić

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za Badnje veče i Božić

Badnji dan Leskovčani započinju na pijaci. Ponuda je bogata, a najviše se kupuje južno i suvo voće.
Temperatura u minusu, a na leskovačkoj zelenoj pijaci gužva i bogata ponuda. Prvo badnjak da se kupi, pa onda redom.Grana,buket ili venac. Izbor je veliki.

"Mesec i po dana se spremam za ovaj posao. Cena je od 20 dinara do 500 dinara", kaže Stana Mitić, iz Leskovca.
Za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Badnje veče na stolu je obavezna i pšenica i žuti šećer. Za bombondžiju dosta posla. Nada se i dobroj zaradi.
"Žut šećer, jabuke, orasnice, imamo i svilene bombone,lizalice.Ide sve", ističe Bratislav Cvetković, bombondžija.
Na pijaci u Leskovcu najviše ide južno voće koje se prodaje po ceni od 70 do 150 dinara. Sušeno se obavezno stavlja u kese. Šljive koštaju od 400 do 500 dinara za kilogram, toliko su i smokve, kajsije su 700 dinara. Kupuju se i orasi u ljusci. Kilogram je 150 dinara. Na trpezi je neizostavna i pečena bundeva.
"Osnovno badnjak, pšenicu, ovu božićnu, šljive, smokve. Od svega po malo. Spremamo ribu, posno, pasulj, pitu, baklavice".
Iako se kupuje više na komad i grame nego na kilograme prodavci se ne žale, kažu građani: "Ide, ne mari. Najviše koriste spanać, salatu, peršun. Za vreme praznika, Nova godina, Badnje veče, znači, nije loše, zadovoljni smo."
Uz pasulj sprema se i riba. Od jutros pune ruke posla imaju i radnici u ribarnicama.
"Oko 200 kilograma prženog oslića, pečena pastrmka,pečena skuša i tako. Ovako ide i sirova riba", navodi Snežana Filipović iz Leskovca.
Pripreme za najradosniji hrišćanski praznik u punom su jeku. Biće bogata, kažu Leskovčani i božićna trpeza.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.