Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 17:17 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pripreme za Badnje veče i Božić
Badnji dan Leskovčani započinju na pijaci. Ponuda je bogata, a najviše se kupuje južno i suvo voće.
Temperatura
u minusu, a na leskovačkoj zelenoj pijaci
gužva i bogata ponuda. Prvo badnjak da se
kupi, pa onda redom.Grana,buket ili venac.
Izbor je veliki.
"Mesec i po dana
se spremam za ovaj posao. Cena je od 20
dinara do 500 dinara", kaže Stana Mitić,
iz Leskovca.
Za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Badnje veče na stolu
je obavezna i pšenica i žuti šećer. Za
bombondžiju dosta posla. Nada se i dobroj
zaradi.
"Žut šećer, jabuke, orasnice,
imamo i svilene bombone,lizalice.Ide
sve", ističe Bratislav Cvetković,
bombondžija.
Na pijaci u Leskovcu
najviše ide južno voće koje se prodaje
po ceni od 70 do 150 dinara. Sušeno se
obavezno stavlja u kese. Šljive koštaju
od 400 do 500 dinara za kilogram, toliko su
i smokve, kajsije su 700 dinara. Kupuju
se i orasi u ljusci. Kilogram je 150 dinara. Na
trpezi je neizostavna i pečena
bundeva.
"Osnovno badnjak, pšenicu,
ovu božićnu, šljive, smokve. Od svega po
malo. Spremamo ribu, posno, pasulj,
pitu, baklavice".
Iako se kupuje više
na komad i grame nego na kilograme
prodavci se ne žale, kažu građani: "Ide,
ne mari. Najviše koriste spanać, salatu, peršun.
Za vreme praznika, Nova godina, Badnje
veče, znači, nije loše, zadovoljni smo."
Uz
pasulj sprema se i riba. Od jutros pune
ruke posla imaju i radnici u ribarnicama.
"Oko
200 kilograma prženog oslića, pečena
pastrmka,pečena skuša i tako. Ovako ide
i sirova riba", navodi Snežana Filipović
iz Leskovca.
Pripreme za najradosniji
hrišćanski praznik u punom su jeku. Biće
bogata, kažu Leskovčani i božićna trpeza.