Prioritet za policiju migrantska kriza

Izvor: JUGpress.com, 27.Sep.2016, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet za policiju migrantska kriza

LESKOVAC

Prioritetni zadatak Policijske uprave u narednom periodu biće sprečavanje krijumčarenja migranata i trgovine belim robljem, sprečavanje krijumčarenja duvana i proizvoda od duvana, sprečavanje nasilja u porodicama i vršnjačkog nasilja i borba protiv narkomanije i svih vidova korupcije, rekao je portparol Policijske uprave Leskovac Boban Zdravković >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na koferenciji za novinare.

Na području Policijske uprave Leskovac, u skladu sa planom koji je sačinila Vlada Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odrbrane, formirani su punktovi, gde je policija, zajedno sa vojskom, preduzimala intenzivno, 24 časa, mere na sprečavanju ilegalnog prevoza i prolaska, odnosno krijumčarenja migranata.

Aktivnost policije je bila usmerena i na sprečavanju širenja zarazne bolesti modularni dermatitis, gde je policija zajedno sa veterinarskom inspekcijom formirala sedam bezedonosnih punktova. Na ovim puntovima preduzimane su mere u cilju sprečavanja šverca stoke ili stočnih prerađevina.

Od početka ove godine policija je imala veći broj preventivnih akcija, koje je organizovala samostalno, li u saradnji sa lokalnom samoupravom ili republičkim organima, uz značajno učešće medija. Jedna od tih aktivnosti je „Leto 2016. godine“, u okviru koje je policija izdala uputstva građanima kako treba da se ponašaju u vreme letnjih odmora i kada su odsutni od kuća. Policija je sprovela i kampanju „Od vrata do vrata“, čiji je cilj bio ne samo vraćanje poverenja građana u policiju i njena pormocija, već i da se čuju predlozi, mišljenja i kritike koje se odnose na rad policijskih organa.

„Te kritike osnov su za poboljšanje i unapređenje našeg rada. Kritika je na svu sreću bilo malo, ali mi smo na tome zahvalni jer je to predstavljalo bazu za planiranje našeg rada i prevazilaženje eventualnih propusta. Akciju „Škola“ i dalje sprovodimo, zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvete. Imali smo sastanak sa svim direktorima osnovih i srednjih škola na području naše Policijske uprave. Njihove impresije bile su izuzetno povoljne, oni su zadovoljni radom svih školskih policajaca, jer je to imalo za posledicu kako smanjenje ugroženosti imovine škola, tako i unapređenje bezbednosti dece. Insistirali smo da se taj trend sačuva i unapredi, jer je bezbednost naših najmlađih na prvom mestu, istakao je Zdravković.

Policijska uprava je i ove godine postigla dobre rezultate na polju sprečavanja šverca duvana i duvanskih proizvoda. Tokom jučerašnjeg dana, na području Policijske stanice Lebane, uhapšena je muška osoba kod koje je pronađeno 45 kilograma rezanog duvana, koji je namenjen prodaji na crnom tržištu.

Dobri rezultati postignuti su i na polju suzbijanja narkomanije. Međutim, istakao je Zdravković, glavni cilj policije u narednom periodu je borba prtiv ljudi koji švercuju ili krijumčare drogu.

Pred Policijskom upravom u narednom periodu je i borba protiv svih vidova nasilja, čemu je je Ministrastvo unutrašnjih poslova posvetilo posebnu pažnju, naročito kada je reč o nasilju u porodici i nasilju među decom školskog uzrasta. Broj izvršenja krivičnih dela nasilja u porodici je na području cele Srbije, kao i na području Policijske uprave Leskovac, u porastu.

„Ono što je bitno, i što treba svi nasilnici da znaju, je da ćemo mi prema njima preduzimati represivne mere i radnje u skladu sa zakonom, a to su mere hapšenja ili zadržavanja po nalogu tužilaca. Primera radi, u toku jučerašnjeg dana smo uhapsili dve osobe, jednoj od njih je sudija za prethodni postupak po predlogu tužioca već odredio pritvor od 30 dana, a u pitanju je porodično nasilje i to između najužih članova porodice, roditelja i dece. Ovom prilikom upućujemo apel svim ljudima koji trpe nasilje da nasilnika mogu da prijave pozivom na telefon 192, dolaskom u Policijsku upravu Leskovac, kao i u policijske stanice. Dosta ulažemo i kada je reč o školskom nasilju, zajedno sa timovima koji su formirani na nivou svake škole“ , rekao je Zdravković na konferenciji za novinare.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.