Izvor: JUGpress.com, 16.Avg.2019, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za buduće učenike i kadete vojnih obrazovnih ustanova

LESKOVAC

U Skupštinskoj sali grada Leskovca održan je prijem i ispraćaj učenika i kadeta vojnih obrazovnih ustanova.

I ove godine sa teritorije Jablaničkog okruga veliki broj učenika je konkurisao za prijem u Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu gimnaziju, kao i na studije Vojne akademije i Vojno-medicinske akademije.

Ukupno je upisano 32 učenika i kadeta, što je 50% od broja prijavljenih. Od tog broja 13 u Srednju stručni vojnu školu, osam u Vojnu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gimnaziju, 11 u Vojnu akademiju.

Pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, rekao je da je prelaskom na profesionalni koncept popune tradicionalno muška institucija Vojske Srbije otvorila kapije svojih kasarni nudeći mogućnost školovanja i zaposlenja pripadnicima oba pola.

„Sa teritorije nadležnosti Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš prijavilo se nešto malo više od trećine svih prijavljenih kandidata u Republici Srbije, a malo više od polovine ukupnog broja primljenih je sa ovih prostora. Zbog pre svega ograničenih potreba Vojske Srbije, stroge selekcije i niza drugih okolnosti, nije bilo mogućnosti da se svima ispuni želja. Posebno čestitam izabranim kandidatima ženskog pola na donetoj odluci, iskazanoj hrabrosti da upišu vojnu školu i izaberu vojni poziv kao svoje buduće zanimanje. Na žalost, u životu se mnogi snovi ne ostvaruju, ali mi ovde prisustvujemo ostvarenju snova jedne nove generacije mladih ljudi koji će čitav svoj život i rad posvetiti odbrani interesa svoje zemlje kroz častan i nadasve odgovoran i težak vojnički poziv.“

Načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić poručio je budućim učenicima i kadetima da će tokom školovanja naučiti šta znači red, rad i disciplina, ali i šta znači drugarstvo i prijateljstvo.

Puno uspeha u daljem školovanju poželela je i Jasmina Ranđelović, zamenik gradonačelnika, poručivši da se školovanjem u vojnim školama i akademijama ne stiče samo formalno obrazovanje, nego se i usvajaju vrednosti zbog kojih će se izrasti u kvalitetne i časne ljude.

„Sigurna sam da ćete osvetleti obraz roditelja, ali i grada i države. Grad Leskovac će ostati vaš verni partner i podrška na izabranom putu, stvaraćemo kvalitetnije uslove za život kako biste se nakon studija vratili u vaš rodni kraj.“

U ime primljenih kandidata obratio se Stefan Cvetković, dosadašnji učenik Vojne gimnazije u Beogradu, a budući kadet Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije koji je rekao da „ovakvim prijatnim gestom podržavate i hrabrite nas na izabranom životnom putu, što nas podstičete na međusobno druženje i upoznavanje na lokalnim okvirima Jablaničkog okruga iz koga potičemo.“

Tea Marković je upisala Vojnu gimnaziju kao peta na rang listi. Išla je u OŠ „Vožd Karađorđe“ i kaže da joj prijemni nije bio težak i da se nije posebno spremala za njega, jer je imala dobre nastavnike u školi. Ona očekuje da školovanjem u Vojnoj gimnaziji stekne znanja i veštine za nastavak školovanja na Vojnoj ili Vojnomedicinskoj akademiji.

„Pomoći će nam i da postanemo pre svega dobri ljudi, ali i pošteni i lojalni građani Republike Srbije. Sam izvor za Vojnu gimnaziju smatram hrabrim, jer mali broj mojih vršnjaka je spreman da se odvoji od porodice i nastavi samostalan život. Ali, nabitnije od svega je da nikako ne odustajemo zato što želja za pomoć otadžbini treba da nadvlada svaki problem.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.