Izvor: JUGpress.com, 15.Apr.2021, 14:25

Pri kraju projekat prekogranične saradnje Narodnog muzeja sa Botevgradom

LESKOVAC

Povodom 15. aprila, Međunarodnog dana kulture, u Narodnom muzeju Leskovac je održana konferencija za medije na kojoj je tema bila završetak projekta prekogranične saradnje Srbija-Bugarska koji se izvodi u partnerstvu sa opštinom Botevgrad. Završetak je planiran za jun 2021. godine, a u okviru projekta je planiran lapidarijum, izložbeni prostor na otvorenom kao i rekonstrukcija hola koja podrazumeva i izgradnju rampe za osobe sa invaliditetom, kojom se omogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nesmetan pristup ulazu u objekat. Vrednost projeka je 24,5 miliona dinara, a Grad Leskovac je obezbedio skoro 3,7 miliona dinara.

Zamenica gradonačelnika Ana Janković Stojanović je ovom prilikom naznačila da su čuvari prošlosti svake zajednice muzeji.

„Oni su mesto vraćanja precima, kolektivnog i ličnog prepoznavanja.Uvek prisutan u životu grada Leskovca za preko sedam decenija postojanja Muzej će i dalje raditi na zaštiti i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Leskovca i područja koje pokriva težeći da dostigne najviše standarde u muzeološkoj praksi i time snažno obeležiti identitet grada i čitavog regiona.“

Direktorka Narodnog muzeja Leskovac Mira Ninošević pojasnila je da će lapidarijum biti izložbeni prostor na otvorenom i na kome će biti izloženi eksponati stari više stotina godina.

„Oko 15 eksponata biće postavljeno na posebnim postamentima, tačnije – jedna paleta predmeta koji će prikazati život u ovim krajevima u 8.000 godina dugoj istoriji. To je prvi put da će leskovački muzej izaći iz zgrade i svoje eksponate izložiti na otvorenom, čime će ih učiniti pristupačnijim posetiocima. Uradiće se i pokretne police, vitrine, pokretni panoi za prikazivanje novih izložbi, prostori za organizaciju promocija, predavanja, koncerata, radionica za decu.“

Suzana Ranđelović, šef sektora osnovne delatnosti, govoreći o rekonstrukciji i uređenju hola Narodnog muzeja u Leskovcu, najavila formiranje jednog informativnog centra gde će turisti i posetioci moći da se informišu o svim turističkim, istorijskim i kulturno-istorijskim potencijalima grada Leskovca, ali je pomenula i digitalizaciju postavke Narodnog muzeja, kao i o promovisanje kulturno-istorijske baštine ovog kraja preko raznih aplikacija i turističkih proizvoda.

„Do sada smo završili knjigu o turističkom potencijalu grada Leskovca i grada Botevgrada koji nam je partner na ovom projektu i turističku mapu koja promoviše turistički potencijal ovih gradova. Aplikacija virutelano oblačenje je takođe završena, i ona omogućava posetiocima da se virtuelno obuku u 3D modele, kao i aplikacija Muzejonica gde deca mogu kroz tri igre da se upoznaju sa predmetima koji se čuvaju u muzeju.“

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.