Prezentacija Muzičke škole

Izvor: JUGpress.com, 26.Sep.2018, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija Muzičke škole

LESKOVAC

U Centru za stručno usavršavanje održana je prezentacija Muzičke škole „Stanislav Binički“ kojoj je prisustvovao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa svojim saradnicima. Razlog što je prezentacija održana u ovom prostoru je, po rečima direktorke škole Biljane Miljković, nedostatak adekvatnog prostora u samoj školi. Ona je tokom prezentacije podsetila na to da se negovanju muzičke kulture u Srbiji veća pažnja počela poklanjati tek nakon završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Drugog svetskog rata.

„Ondašnja vlast je u gradovima širom naše zemlje počela da se zalaže za otvaranje muzičkih institucija, čime bi se pokrenuo kulturni život. Tako je jula 1949. godinu otvorena Muzička škola u Leskovcu, u zgradi u ulici Južnomoravskih brigada. U zgradu koju je donedavno koristio radio Leskovac škola se seli 1962. godine, a od 1974. se nalazi na sadašnjoj adresi. Iz godine u godinu raste interesovanje učenika za ovu školu, a kako bi zadovoljila sve zahteve i potrebe učenika škola je morala da proširi svoju delatnost. U septembru 1978. osnovana je i Srednja muzička škola. Svojim radom škola je vremenom postala nezaobilazni činilac u obrazovanju i kulturnom životu ne samo Leskovca, nego i Jablaničkog okruga. Godine 1991. otvorena su izdvojena odelenja u Vlasotincu i Lebanu, a od 2003. i u Medveđi.“

Danas Muzička škola ima preko 800 učenika i 117 zaposlenih i među najuspešnijim je muzičkim školama u Srbiji.

Direktorka muzičke škole Biljana Miljković je napomenula i da škola organizuje Festival muzike LEDAMUS, na kome su učestvovali, u prethodnih deset godina, na preko 140 koncerata, mnogi svetski poznati i priznati umetnici iz zemlje i inostranstva, kao i nastavnici i učenici muzičke škole. Takođe, škola organizuje i Internacionalni festival gitare, koji je od svog početka, 2000. godine, koncipiran tako da mladim izvođačima pruži šansu da pokažu svoje umeće i talenat.

„Najveću zahvalnost za finansijsku podršku i pomoć dugujemo gradu Leskovcu i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću, jer bez toga ne bi smo bili ovako uspešni. Od 1990.-2013. godine nije kupljen niti je repariran nijedan klavir koje škola poseduje. Od 2013. dobijamo jedan instument godišnje, tako da sada imamo pet pijanina. U toku leta 2018. lokalna samouprava je finansirala i kompletnu reparaciju dva polukoncerta klavira, koji su stari trideset godina i ovo je prvi put da se vrši njihova reparacija.“

Pomenula je diretkorka Miljković i odluku Gradskog veća Leskovac da se školi na trajno korišćenje dodeli bivša zgrada Doma vojske, kako bi se taj prostor rekonstruisao u koncertnu dvoranu.

„Već postoji projekat za to, a u toku je prikupljanje sredstava za rekonstrukciju.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da se svi ponose trijumfima učenika ove škole na domaćim i internacionalnim takmičenjima, kao manifestacijama koje ova škola organizuje.

„Grad bez kulture je grad bez duše, a mi svakim danom svima sve više možemo da se predstavimo kao grad sa dušom. Lično sam kandidovao Muzičku školu za Oktobarsku nagradu grada Leskovca, što je priznanje za ono što ste uradili, ali još veća obaveza za ono što ćete tek uraditi. Mislim da ste vi bukvalno brend grada Leskovca, uvek sam ponosan kad vidim šta radite i uživam u druženju sa vama. Zbog svega toga sam sa nekim gradonačelicima pokrenuo inicijativu da se u 2019. godini planiraju sredstva Vlade Republike Srbije preko Kancelarije za ulaganje i za kulturu. Pored onoga što radimo sa Bugarskom u okviru prekogranične saradnje, mi nećemo stati na tome, nego ćemo raditi i alternativu da ovaj projekat vezan za bivšu zgradu Doma vojske što pre realizujemo.“

Nakon prezentacije gradonačelnik Goran Cvetanović je obišao Muzičku školu.

Učenici Muzičke škole „Stanislav Binički“ u školskoj 2017./2018. godini su sa raznih takmičenja doneli 120 nagrada. Na prijemu za nagrađene učenike koje svake godine organizuje gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najveći broj učenika je upravo iz Muzičke škole.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.