Izvor: JUGpress.com, 10.Mar.2021, 20:53

Prekogranična saradnja Leskovca i Elin Pelina

LESKOVAC

Grad Leskovac i bugarska opština Elin Pelin pristupili su zajedničkom projektu razvoja turizma i povezivanja gastronomskih festivala, s obzirom da je u poslednjih nekoliko decenija sektor turizma i putovanja postao važan i za Bugarsku i za Srbiju zbog značajnih doprinosa socio-ekonomskom razvoju i ekonomskom prosperitetu. Projekat Magija Sinergije u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Bugarska – Srbija obrađuje teme poput partnerstva za zajednički razvoj turizma, analize stanja i uskih grla, postavljanja ciljeva razvoja, strateških ciljeva i prioriteta. Pripremljen je zajedničkim zalaganjem grada Leskovca i opštine Elin Pelin, a sprovodi se u partnerstvu opština Elin Pelin iz Bugarske, Turističke organizacije Leskovac i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga iz Srbije. Cilj je stvaranje efekta sinergije zajedničkog delovanja turističkih aktera na polju povezivanja festivala, izrade zajedničkih planova razvoja turizma i novih turističkih proizvoda-servisa u pograničnom području Elin Pelin i Leskovac. Gastronomski festival po kojem je Leskovac nadaleko čuven, Roštiljijada, potvrđen je kao jedan od glavnih kulinarskih događaja u jugoistočnoj Evropi, dok tradicionalni festival folklora, Dani Šopova u opštini Elin Pelin, predstavlja jedan od veoma popularnih nacionalnih festivala koji se organizuju u Bugarskoj. Svake godine veliki broj posetilaca uživa u magiji ovih festivala, čiji je glavni cilj proslava tradicije i kulturne raznolikosti. Festivali i manifestacije imaju veliki uticaj na imidž pograničnog područja kao turističke destinacije i pružaju mogućnosti za razvoj prekograničnih partnerstava na osnovu sinergije i uzajamnih koristi.

U Elin Pelinu je ovim povodom održana konferencija za medije povodom predstavljanja projekta na kojoj su bili i učesnici iz Leskovca na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem. On je, kao i predsednik opštine Elin Pelin Ivajlo Simeonov, istakao važnost saradnje i pristupanju realizaciji zajedničkog projekta.

„Bratski odnosi, dugogodišnja i dugoročna saradnja i dobrosusedski odnosi nas obavezuju da unapredimo naše turističke manifestacije. Projekat predstavlja samo jaku bazu i dobar temelj za saradnju koja će uslediti u budućnosti. Zahvaljujem se svima koji su nas otvorenog srca i raširenih ruku dočekali.“

Cvetanoviće je najavio i da će završna konferencija projekta biti održana u Leskovcu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.