Preko 40 Srba danima zarobljeno na aerodromu u Kataru - u neizvesnosti čekaju povratak

Izvor: JužneVesti.com, 22.Mar.2020, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko 40 Srba danima "zarobljeno" na aerodromu u Kataru - u neizvesnosti čekaju povratak

Među 43 Srba, koji od petka, 20. marta na aerodromu "Hamad" u Dohi čekaju način da se vrate kućama, ima i onih iz Niša i Leskovca. Kako kaže Miloš Stanković, jedan od "zarobljenih", u kontaktu su sa ambasadorom Srbije u Kataru, ali, ni nakon pisanja vlastima u Beogradu, nemaju zvaničnu infromaciju kada bi mogli da stignu kućama. Iz Vlade Srbije su ranije rekli da je u toku evidentiranje srpskih državljana i u planu je slanje aviona Er Srbija.

Dobili hranu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vodu i ćebad, ne i rešenje; foto: M. S.

Povratak u Srbiju, gde je u nedelju proglašeno vanredno stanje, a i zabranjen je avio-saobraćaj, za veliku grupu Srba, gde ima i onih sa juga Srbije, traje od petka. Miloš Stanković, koji je sa bratom i dvojicom drugara krenuo iz Vijetnama, sleteo je u Dohu i odatle se još nije mrdnuo.

Plan je bio da idemo u Bukurešt, tada je to bio jedini grad koji je mogao da nas pusti. Na aerodromu u Dohi smo sreli grupu Srba, njih tridesetak, koji su nas uverili da ostanemo ovde jer su u komunikaciji sa ambasadorom Srbije i koji je, kako su rekli, dogovorio sa Katarom avion, a samo se čekala potvrda iz Srbije da možemo da se vratimo kući - priča Stanković.

Nakon besane noći i bez informacija, grupi su se priključili još šest Srba.

Katarska avio-kompanija nam je izašla u susret, dali su nam hranu, vodu i ćebad da se pokrijemo. Sve deluje nerealno, kao film, evo, ulazim u 50. sat na aerodromu - priča Stanković.

foto: M. S.

Trenutno je 43 Srba na aerodromu u Dohi, a ima i starijih i mlađih koji zajedno čekaju rešenje i bar neku zvaničnu infromaciju.

Imamo i one koji piju lekove redovno, imamo i mlađe, studente, radnike. Od moja dva prijatelja jedan ima astmu, drugi je dijabetičar i nemaju beskonačne količine lekova, tako da je to problem i prisutan je strah - dodaje Stanković.

Iako su, kako priča Stanković, u čestoj komunikaciji sa ambasadorom Srbije u Kataru, pisali su Vladi Srbije i popunili evidenciju Srba koji su na različitim aerodromima i granicama širom sveta.

Niko nam iz države nije dao neku zvaničnu informaciju. Svaka dva sata neko iz Katara je dolazio da nam kaže da je u komunikaciji sa ambasadom. Imali smo inormaciju da je avion tu, ali da se čeka potvrda naše države koja nije došla. Na kraju, jutros smo na sistemu videli da se pojavio let do Beograda i veoma se obradovali, međutim, ta sreća je kratko trajala pošto je on otkazan nakon sat vremena - dodaje Stanković.

Ovoj grupi, prema rečima Miloša Stankovića, treba da se priključi grupa od 7 Srba koji stižu iz Puketa na Tajlandu, a očekuju se i veće grupe iz Bankoka, sa Balija i iz Australije.

Prema ranijim najavama, iz Vlade Srbije je rečeno da je u toku evidentiranje srpskih državljana koji su zaglavljeni na mnogim aerodromima i na graničnim prelazima. U planu je slanje aviona Er Srbije, ali još se utvrđuje gde ima najviše putnika.

Podsetimo, povratak u Srbiju čekaju i Nišlije koje su na Malti, u Nemačkoj i osmoro njij koji su zbog studentske razmene i turistički otišli na Kipar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.