Predstavljen projekat “Različitost ne diskriminiše”

Izvor: JUGpress.com, 31.Okt.2017, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen projekat “Različitost ne diskriminiše”

LESKOVAC

Dodelom info brošura srednjoškolcima o tome šta je diskriminacija, kako je prepoznati i kako reagovati na istu, u Skupštinskoj sali grada, predstavljen je danas omladinsko – volonterski projekat „Različitost ne diskriminiše“ koji realizuje neformalna omladinska grupa „VOKEC“ – Volonterski klub Edukacionog centra, u saradnji sa Unijom parlamenata leskovačkih srednjoškolaca – UPLS.

Sprečavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nasilničkog ponašanja i smanjenje diskriminacije u lokalnoj zajednici, uticanjem na ponašanje i svest srednjoškolaca, predstavlja svrhu projekta, rečeno je danas.

„U realizaciji odnosno pripremi ove brošure učestvovalo je preko 50 srednjoškolaca, sa teritorije Jablaničkog okruga, koji su dali doprinos u osmišljavanju, celokupnom kreiranju i dizajniranju brošure. Na najbolji mogući način, svojim rečnikom, napisali su brošuru“, rekao je koordinator volontera VOKEC, Filip Stanojević, dodajući da je odštampano 350 brošura.

U okviru ovog omladinsko – volonterskog projekta, realizovana je i obuka vršnjačkih edukatora, ukupno njih 12, na teme promocije ravnopravnosti i tolerancije medju mladima.

„Realizovano je devet radionica vršnjačkih edukacija u srednjim školama u Leskovcu, u kojima je učestvovalo preko 270 srednjoškolaca. Nadamo se da ćemo diskriminaciju ako ne skroz iskoreniti, onda dosta smanjiti“, dodaje Stanojević.

Info brošura ili svojevrsni priručnik koji treba da pomogne mladima da lakše prepoznaju diskriminaciju i nauče kako da reaguju na nju, takodje, ima zadatak i da informiše ne samo srednjoškolce, već i sve zaposlene u srednjim školama, ali i ostatak lokalne zajednice.

Ideja približavanja nepoznatih, drugačijih, kulturno nepoznatih sadržaja mladima, ima za cilj da izazove promenu u ponašanju prema omladini iz osetljivih grupa. Promenom stava prema različitostima, menja se socijalna klima u školama, a time se vrši priprema i za promenu ponašanja prema marginalizovanim, diskriminisanim i ugroženim grupama u čitavom društvu, objašnjeno je tokom predstavljanja projekta.

Prezentacija info brošure, rezultat je programa „Mladi su zakon 2017 – Jablanički i Pčinjski okrug“, koji realizuje Udruženje Narodni parlament, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.