Predstava „Slika“ iznenađenje na festivalu „Joakim Vujić“

Izvor: juGmedia, 19.Maj.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava „Slika“ iznenađenje na festivalu „Joakim Vujić“

LESKOVAC – Predstava „Slika“ Narodnog pozorišta u Leskovcu, koja je prikazana van zvanične konkurencije, iznenađenje je na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koje bi naredne godine trebalo da bude domaćin ove manifestacije.

„Sa ovakvim žanrom, teatar apsurda, neverovatno je da doživite ovacije. Ansamblu leskovačkog Narodnog pozorišta je to uspelo“, ocenio je pozorišni kritičar >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Slobodan Savić, piše u saopštenju.

Pohvale za predstavu, prikazanoj u takozvanom OFF programu 49. Festivala „Joakim Vujić“, stigle su, navodi se, i od kolega iz drugih pozorišta.

„Teški uslovi u leskovačkom pozorištu se na sceni u predstavi ne vide“, rekao je upravnik Užičkog pozorišta Zoran Stamatović.

Leskovčani su se publici u Lazarevcu predstavili četvrtog dana festivala. Delo „Slika“ Ežena Joneskua, dva puta neuspešno postavljano sredinom prošlog veka, malo je poznato srpskoj javnosti. Komad je sa bugarskog preveo i za potrebe Narodnog pozorišta u Leskovcu režirao Stojan Mladenović.

„Ovaj komad tematizuje pitanje umetnosti, odnosa umetnika i stvarnosti. U njemu se preispituje ono što je danas postala paradigma – umetnost je roba. Nije slučajno da u komadu Danijel Petkovski, koji tumači lik mladog umetnika, svoju sliku dovozi u kolicima iz marketa. Kada sam video šta nam se u Leskovcu događa sa pozorištem, shvatio sam da i mi umetnici moramo da dignemo svoj glas u odbranu kulture“, istakao je reditelj Stojan Mladenović.

„Joakim Vujić“ se završava sutra, a grad Leskovca se kandidovao za domaćina narednog festivala, a dali će i biti, znaće se krajem juna ove godine.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.