Izvor: JUGpress.com, 14.Jun.2020, 11:39

Predizborni asfalt i postizborni bijes

BEOGRAD-LESKOVAC

Promoteri izreke ‘država to sam ja’ i dalje će uspješno nuditi asfalt za birački listić i prodavati rog za svijeću.

Piše:

Velimir Ilić

Vlast koja ima ovakvu opoziciju ne treba, još koju godinu, da se plaši za svoju budućnost, piše autor blogaAP (Ilustracija)

Izbori u Srbiji stigli su skoro na korak do glasačkih kutija, a jedno selo na jugu zemlje ima šansu da, drugi put zaredom u vreme aktuelne vlasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << postane školski primer političkog ogleda i ilustracija manipulacije i lakoće kojom partijski čauši i lokalne kabadahije bahato vuku birače za nos.

Priča se ovih dana ponovo zakotrljala i, usred izborne kampanje, vratila na april 2017. godine jer su meštani, čekajući 21. jun, poručili – ne šaljite nam glasačke kutije, nećemo na izbore zato što nas lažete.

Selo se zove Kukulovce, sedam-osam kilometara je daleko od nekadašnjeg „srpskog Manchestera“ Leskovca, a lokalnu geografiju nadraslo je prvi put u vreme predsedničkih izbora pre tri godine. Tada su se naprednjaci (SNS) ondašnjeg premijera, a potonjeg i današnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pohvalili da niko nikad u istoriji višestranačja Srbije na jednom biračkom mestu nije osvojio 95,67 odsto glasova kao Vučić u Kukulovcu.

Istini za volju, bilo ih je 225 na biračkom spisku, glasalo je 208, od kojih 199 za Vučića.

‘Celo selo Vučića htelo’

„Aleksandar Vučić je odneo ubedljivu pobedu, a ovo je i istorijski najbolji izborni rezultat koji je iko napravio od višestranačja u Srbiji“, „Celo selo Vučića htelo“… pisali su tada mediji.

A Kukulovčani su sasuli svoje poverenje u glasačku kutiju jer im je obećan asfalt, ulična rasveta, vodovod, kanalizacija, dečje igralište… Danas, tri godine kasnije – na tri puta kroz selo stoje ostaci kišama izlokanog šodera kojima je lokalna vlast zasipala makadamske sokake da poravna predizborni optimizam Kukulovčana. Lampioni su sinuli, ali samo na par dana u vreme glasanja, nalik onom buretu koje drži vodu dok izbori odu. O zdravoj pitkoj vodi, sređenoj kanalizaciji i mobilijaru za neizgrađeno dečje igralište – kako 2017. isto tako i danas –  dođemo vam, časna reč.

Sabrali su u za ove tri godine Kukulovčani svoje negadašnje glasove i oduzeli međuvremene laži lokalne i državne vlasti, a rezultat je ispao – nula. Okupili se, ljuti i prevareni, prikupili po džepovima ono malo sačuvane hrabrosti koju nije satrla i zatrla svakodnevna anestezija dnevnopolitičke i medijske demagogije o zlatnom dobu Srbije i poslali Vučiću poruku da više neće na izbore. Jednom su sapleli o njegovu glasačku kutiju i ne bi opet da se okliznuu na predizborni tanak led.

Tako su bar zvučale poruke nekolicine meštana, gnevno izgovorene u kameru logalnog portala JugPress.

„Sad više ništa ne želimo, nećemo da primimo ni izborne kutije, čitavo selo se slaže – nema glasanja jer nas stalno varaju“; „Sada neće biti ništa, koga više da glasamo i koja je svrha glasanja? Zašto jedni imaju svetlo, a drugi nemaju? I mi plaćamo porez i PDV. Mi smo pre par dana zvali gradonačelnika da i on dođe, ali on nije došao“; „Šaljemo poruku iz Kukulovca svim političarima – vi nemate moć. Jedinu moć ima narod. Na predstojećim izborima narod u Kukulovcu vam neće dati moć zato što vi političari zavisite od nas, a ne mi od vas. Moć je u narodu“.

‘I sad na glasanje’

Ubrzo se to kukulovačko „NE“ Vučiću zakotrljalo medijskom scenom regiona. Sve je ličilo na tračak fenomenološke istine da neke ljude možete lagati sve vreme, sve ljude neko vreme, ali ne i sve ljude u nedogled.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Kažem „ličilo“, jer mi je, samo dan kasnije, koleginca iz Leskovca prosledila snimak na kome se belodano vidi koliko je Vučića nažuljao taj kukulovački kamičak postizbornog šljunka kojim je selo zasuto umesto obećanog asfalta. A na snimku prvi čovek državnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i lokalni leskovački SNS faraon Goran Cvetanović Mesko, u ekspresnoj poseti Kukulovčanima.

„Doš’o sam da vidim šta vas muči“, izgovara Drobnjak i, ne čekajući odgovor, kaže: „Muči vas ovaj put“. Potom pokazuje prstom na čoveka iz pratnje: “Glavni izvođač…. za deset dana da se uradi. Jeste zadovoljni?“

„Dogovoreno… Mi će se organizujemo (za put), ’ajmo“, dobacuje neko od okupljenih. Čuje se aplauz.

„Da uzmu mere i da se to uradi za sedam do deset dana… Sada, kad se uradi put, da čistite kanale i kosite travu okolo, metar-dva… i sad da izađete na glasanje… Doći ćemo kad se uradi put da popijemo poneku rakiju“.

„I sad da izađete na glasanje“, šepure se Drobnjak i Cvetanović među Kuklovčanima, nadmeni i samouvereni. Oko njih oreol bahatosti, svojstvene onim bezobraznim balavcima koji maltretiraju klince iz kraja, znajući da im leđa čuva neki siledžija koji zavrće uši neposlušnima.

Sve u svemu – besprekorno razrađen obrazac aktuelne politike u Srbiji, matrica režima koji postoji i opstaje po principu „Aut Caesar, aut nihil“.

Jeftino pazarenje političke bižuterije

I gle, odjednom onaj malopređašnji aplauz dvadesetak okupljenih meštana državnom direktoru i Vučićevom potrčku za krizne situacije kako da poprima čudan eho: “E, to je vlast, to je država, to su ljudi od reči!“.

Nema tendera, oglasa, konkursa – samo reč. „Dođem ti, a ti meni dođeš glas“.

Funkcionerska kampanja o budžetskom trošku, za sve pare! Do poslednjeg vašeg dinara. A i kako drukčije nego da vašim novcem plaćamo vaše glasove?!

Ako je suditi po konkurenciji koju naprednjaci trenutno imaju na predstojećim izborima, vlast koja ima ovakvu opoziciju ne treba, još koju godinu, da se plaši za svoju budućnost. I neće Vučića i SNS ni presudno ojačati niti ugroziti tih dvestotinak glasova Kukulovčana. Neće, sve i da celo selo ostane dosledno onom glasno izgovorenom „NE“ i, uprkos ponovo olako obećanom asfaltu. Neće, čak i da ponovo progutaju udicu s predizbornom varalicom pa da zaokruže ponudu liste „Za našu decu“.

Možda će zvučati odveć pretenciozno, ali – Kukulovci bi, kako god da meštani glasaju 21. juna, mogli postati lakmus papir budućeg promišljanja o zlatnom dobu srpske politike i ekonomije.

Samo se bojim da će ovdašnji promoteri izreke „država to sam ja“ i dalje uspešno nuditi asfalt za birački listić i prodavati rog za sveću. I biće tako sve dok sadašnji kupci budu, otvorenih usta i zatvorenih očiju, jeftino pazarli tu političku bižuteriju, podastirući joj sopstveni glas i svoju biračku volju.

Izvor: Al Jazeera

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.