Predavanje o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu

Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2018, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu

LESKOVAC

Dom kulture Roma organizovao je u Centru za stručno usavršavanje održano je predavanje povodom 16. decembra, Dana sećanja na holokaust Roma u Drugom svetskom ratu, pod nazivom „Da se ne zaboravi“. Ovaj datum je uzet zbog toga što je tog dana 1942. godine Hajnrih Himler, komandant SS jedinica, izdao je naredbu o deportaciji Roma u koncentracioni logor Aušvic-Birkenau. Predavač su bili istoričari Boban Krstić i Hranislav Rakić, a prikazivan je i dokumentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << film o događajima vezanim sa streljanjem Roma, Srba i Jevreja u Arapovoj dolini 11.12.1941. godine.

Vladimir Amzić, organizator, kaže da je cilj podizanje svesti, pre svega kod mlađe populacije Roma, o tome šta se desilo u Arapovoj dolini.

„To je maltene jedino stratište Leskovčana, gde je ubijeno preko 300 građana, od čega je najviše bilo Roma. Smatram da je veoma važno da ne zaboravljamo šta nam se dešavalo u prošlosti kako nam se to ne bi dogodilo u budućnosti. Na žalost, mnogi Romi čak i ne znaju gde je Arapova dolina. Mi moramo mnogo više da radimo na edukaciji, a tu je mnogo važan uticaj kako nas samih, tako i profesora istorije. O tome bi trebalo da se govori tokom čitave godine, a ne samo nekoliko dana u decembru.“

Profesor istorije Boban Krstić kaže da su tri grupe doživele holokaust u Drugom svetskom ratu.

„Pored Jevreja i Roma, tu je bila i jedna grupa koja nije bila etnička, već se radilo o osobama sa invaliditetom. Za njih je bilo predviđeno potpuno uništenje. Jevreja je stradalo oko šest miliona, od toga 1,4 miliona dece mlađe od 14 godina. Što se romske populacije tiče, tu se ne raspolaže sa preciznim brojem nastradalih. Razlog tome je pre svega način života ondašnjih Roma, jer oni najčešće nisu bili popisani u matičnim knjigama, nisu imali dokumenta, te broj nastradalih varira od 250.000 do 1,5 miliona. Tu je bitna činjenica da je Roma gotovo nestalo posle Drugog svetskog rata i barata se podatkom da ih je, u odnosu na popis iz 1931. ostalo samo 0,5 %.“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.