Prapreci Leskovčana živeli na kaši i nosili lanenu odeću

Izvor: juGmedia, 21.Maj.2017, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prapreci Leskovčana živeli na kaši i nosili lanenu odeću

Stanovnici koji su pre Slovena bitisali na prostoru današnjeg Leskovca živeli su u ekološkim kućama, hranili se zdravo i oblačili udobno i lepo, mereno današnjim aršinima zdravog načina života.

Do tog zaključka došli su stručnjaci Narodnog muzeja u Leskovcu na osnovu areheoloških pronalazaka kuće i okućnice na brdu Hisar iznad Leskovca, iz perioda kasnog bronzanog i početak gvozdenog doba, konkretnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << od 14 do 12. veka pre nove ere, kada je o ovoj rekonstruisanoj kući reč.

Život iz tog perioda prikazan je u kući od pruća, blata i slame koju su rekonstruisali stručnjaci muzeja u okviru izložbe „Tajne areheoloških depoa“, a koja je sinoć bila atrakcija na manifestaciji Noć muzeja

U kući od pruća poređane posude, od kojih je većina iskopana u celosti, ali se zna i šta su naši preci, zapravo, ljudi sa ovog prostora, jeli u praistorijskom dobu iz tih posuda, na osnovu analiza pronađenih ostataka hrane.

Jelo se proso i ječam, od čega je pravljena kaša, ali da bi se došlo do kaše, prvo je zrno morala da se samelje u onoj posudi koja se zvala piranos. Tu se stavljalo zrno, ispod se ložila vatra zagrevalo se kako bi opna omekšla, a zatim se na ovom kamenu mlelo“, objašnjava za Jugmediu viši kustos arhelog Smilja Jović, koja na opasku novinara da je to možda početak industrijalizacije, sa smeškom kaže: „Pa, može i tako da se posmatra“.

Naši prapreci nisu u velikoj meri koristili pšenicu i hleb jer je ona bila retkost, budući da tadašnji klimatski uslovi najverovatnije nisu pogodovali njenom uzgoju.

Nađena je i ostava graška, preteča današnjeg pasulja. Gajio se i divlji lan, od čega se pravilo ulje, a na razboju su izrađivali tkaninu za odeću“, priča Jovićeva, a u pozadini se čuje komentar da je san savremnog čoveka da živi upravo u takvoj ekološkoj sredini i nosi garderobu od mekanog i udobnog lana.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Noć muzeja: Zabava i podsećanje na korene

Izvor: juGmedia, 21.Maj.2017

Manifestacija „Noć muzeja“ u centralnoj zgradi i u Gradskoj kući Narodnog muzeja u Leskovcu počela je u prepodnevnim satima posetama učenika, a završila se kasno sinoć onim starijim, noćobdijama...„Sva naša istorija na jednom mestu. Svake godine vidim nešto novo, ovoga puta sam iznenađen...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.