Izvor: JUGpress.com, 31.Avg.2018, 17:31 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Praistorijska pljeskavica
LESKOVAC
Pravljenjem praistorijske pljeskavice na platou ispred Narodnog muzeja Leskovac ova ustanova se priključila programu Roštiljijade.
„Ova pljeskavica se u mnogome razlikuje od one koja je proslavila naš grad i kojoj smo posvetili festival Roštiljijadu“ kaže savetnica gradonačelnika Jelena Radović.
Smilja Jović, u ime muzeja, pojasnila je način pripreme, odnosno ishrane ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u davna doba.
„Mi smo ispred rekonstrukcije jedne praistorijske kuće sa kraja bronzanog i početka gvozdenog doba, odnosno 14.-12. veka p.n.e. Na originalnom lokalitetu na Hisaru, gde je pronađena ovakva kuća, pronađeno je dosta zrnevlja graška, urova, leće i drugih žitarica. To je najbolje istraženo i praistorijska „pljeskavica“ je bila vegetarijanska i sastojala se od povrća koje sam nabrojala. Glavni obrok praistorijskog čoveka bila je kaša, pošto su gajili proso koje su mešali sa ovčijim, kozijim ili kravljim mlekom. Gajili su još i raž, ječam i jednorednu pšenicu, i od toga su pravili neke vrste pogača, koje, ako se ne pojedu vruće, posle se stvrdnu i budu kao kamen. U upotrebi je bila i so, a za decu su pravili tzv. medne kaše, odnosno proso sa medom.“
PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype
I ovo Vam može biti interesantno