Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2021, 00:06

Povelja Cvetanoviću od Saveza slepih Srbije

LESKOVAC-BEOGRAD

Na svečanoj akademiji povodom 75 godina Saveza slepih Srbije i 50 godina postojanja Biblioteke za slepe „Dr Milan Budimir“ u prisustvu predstavnika Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava, nadbiskupa i mitropolita beogradskog Stanislav Hočevar i Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija i predstavnika organizacija slepih i ustanova za slepe iz svih krajeva Srbije uručene su povelje Saveza slepih Srbije ustanovama i pojedincima u znak zahvalnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i priznanja za uspešnu saradnju i veliki doprinos unapređenju položaja i afirmaciji slepih i slabovidih osoba. Među nagrađenima je u gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a predsednik Saveza slepih i Srbije Milan Stošić je posebno istakao grad Leskovac kao odgovornu lokalnu samoupravu.

„U neposrednoj komunikaciji sa gradonačelnikom Leskovca uvideo sam da se radi o gradu koji zahvaljujući njemu sa mnogo konkretnosti i fleksibilnosti rešava probleme osoba sa invaliditetom, što je između ostalog i pokazao kada je u trenutku doneo odluku da nezaposlenog člana Alena Husića, koji je sada i predsednik leskovačke podružnice, zaposli u Opštoj bolnici u Leskovcu.“

Gradonačelnik Cvetanović, jedan od dobitnika povelje zahvaljujući na priznanju je rekao da ga ono obavezuje da još posvećenije svih 365 dana u godini nastavi da se bori za društvo jednakih mogućnosti.

„Sa posebnim ponosom ističemo jedinstvenu postavku u Narodnom muzeju Leskovac, „Dodirni prošlost“ koja slepim i slabovidim osobama omogućava da uz pomoć taktilnih traka, predmeta i audio vodiča, aplikacije, ali i naočara sa dioptrijskim lupama, saznaju nešto više o kulturnoj baštini našeg kraja. Za ovaj zajednički projekat Narodnog muzeja i Okružne organizacije slepih i slabovidih grad je dobio nagradu Zaštitnika građana za doprinos razvoju pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture. Ima mnogo pomaka, ali ima i mnogo koraka koje ćemo morati da napravimo kako bismo zajedno pomerili sve barijere sa kojima se susrećemo. Sve ono što je do sada postignuto govori o snazi, sposobnosti i postignućima onih koji ne vide, ali čije oči vide daleko više jer gledaju dušom i srcem. I zato ćemo u narednom periodu biti još istrajniji i odlučniji u izjednačavanju mogućnosti, prevazilaženju stereotipa i prihvatanju različitosti- jer u različitosti leži naša snaga.“

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.