Potpuno bezbolan preged debelog creva

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2018, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuno bezbolan preged debelog creva

LESKOVAC

Kada se pomene pregled debelog creva, gotovo svi odmah pomisle na neprijatnu, a često i bolnu kolonoskopiju, ali se oboljenja ovog organa mogu utvrditi mnogo jednostavnije i potpuno bezbolno, kroz FOB testiranje. Kontrolišite stanje ovog važnog organa redovno i sprečite pojavu kancera, preporuka je stručnjaka.

Kiša jeste unekoliko pokvarila planove organizatorima prezentacije, u čijem je centru bila maketa debelog creva. Ulaskom unutra, gradjani su mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da se uvere u izgled ovog organa, koga su već zahvatili polipi i kancer. Zastrašujuću sliku dopunjuju realne fotografije i informacije o bolestima kojima je debelo crevo izloženo. Cilj je, bar što se, pisca ovih redova tiče, postignut. Strah i odluka da se podvrgne jednostavnom FOB testiranju, kojim je otkriva prisutvo mikročestica krvi u stolici, što može biti prvi znak oboljenja.

–          Centar za prevenciju leskovačkog Doma zdravlja, opremljen je dovoljnim količinama FOB testova, koje svaki gradjanin može dobiti kod izabranog lekara, a isto testiranje može se obaviti i u našoj ustanovi. Ako imate predispozicije, to jest ako vam je neko u porodici oboleo od kancera debelog creva, svakako treba odmah da se testirate. Ovaj način provere, putem stolice je bezbolan i otkriva nam mnogo toga. To što je test pozitivan, ne mora da znači da je osoba obolela od raka. Mikrokrvarenje može biti izazvano mnogim faktorima, kao što su hemorodidi ili polipi. Čak i ako se utvrdi da je kancer prisutan, ali da se radi o ranoj fazi bolesti, ona je izlečiva, kaže doktorka Gordana Dolić iz Centra za prevenciju, priznajući da je kolonoskopija zaista neprijatna većini pacijenata, ali da se redovnom kontrolom, ova metoda svakako može izbeći.

Snežana Milojević već 27 godina živi sa stomom, pomagalom, koje joj je ugradjeno, nakon što joj je odstranjeno debelo crevo. Ona se, sa ostalim članovima Udruženja osoba sa stomom, bori da do gradjana dodju  informacije o neophodnosti redovnih zdravstvenih kontrola:

–          Navikla sam da živim sa stomom, prilagodila svoj način ishrane novim okolnostima i svoj život usmerila u drugom pravcu. U Srbiji su osobe sa stomom na trećem mestu po broju ljudi koji koriste pomagala, posle onih koji su na dijalizi ili insulinu. Zdravi imaju izbor: da li žele da dele našu sudbinu ili žele da spreče oboljevanje. Svake subote sa ovom maketom debelog creva putujemo Srbijom i širimo misiju obavezne preventive.

Na području Jablaničkog okruga se organizovani skrining na rano otkrivanje raka debelog creva sprovodi od 2o13. godine i to za kategoriju muškaraca i žena od 52 do 74 godine starosti.

–              Trenutno smo u trećem ciklusu i ove godine se na preglede pozivaju generacije od 1944. do  1968. Godine. Na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja, 11 procenata stanovnika je obavešteno i pozvano da učestvuje u skriningu. Odziv je bio 72 procenta, a od tog broja, uradjene su 22 kolonoskopije i dijagnostifikovan je jedan karcinom, 9 polipa i 12 drugih oboljenja. Zadovoljni smo odzivom, ali ne i procentom obuhvaćenosti ciljane populacije. Ako ove podatke uporedimo sa onima koji se dobijaju u pojedinim mnogo razvijenijim zemljama poput Kanade ili, recimo Slovenije, gde se u toku skrininga obavesti i pozove svega 5-6 posto stanovnika, recimo da imamo razloga za zadovoljstvo, jer smo mi tek na početku organizovanog skrininga na nacionalnom niovu,  ističe Vanja Ilić, okružni koordinator skrininga raka debelog creva.

Od kancera debelog creva, kaže Ilićeva, u Srbiji godišnje oboli izmedju 4 i 4,5 hiljade ljudi, a oko 3.ooo  , nažalost, umre. Češće oboljevaju muškarci, a i stopa smrtnosti je, u odnosu na žene kod njih nešto veća.  U Jablaničkom okrugu se, takodje,  beleži nešto veća stopa oboljevanja nego na nivou centralne Srbije. U ukupnom učešću svih bolesti, rak debelog creva zauzima drugo mesto, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, sa 1o procenata.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.