Posle 55 godina obnovljene ulične trke u Leskovcu

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 55 godina obnovljene ulične trke u Leskovcu

Posle 55 godina obnovljene su ulične trke u Leskovcu u organizaciji atletskog kluba "Dubočica" i Turističke organizacije. U trčanju i brzom hodanju nadmetalo se više od 400 predškolaca, đaka i studenata. Promoter atletskog mitinga je Leskovčanin Vladimir Savanović, naš olimpijac u brzom hodanju.
Ulične trke u Leskovcu kao nekada. To je bila želja i inicijativa osamdesetjednogodišnjeg Ljubomira Rakovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << atletičara i nekadašnjeg selektora reprezentacija Jugoslavije u brzom hodanju. Rado se seća oktobra 1957. godine kada je održan prvi atletski miting u gradu na Veternici.

"Jedva smo se kretali ulicama Leskovca. Ceo Leskovac je izašao da gleda i da bodri. Koje ste mesto zauzeli?Šesti na šest kilometara. Ko je bio prvi? Prvi je bio Franjo Mihalić", kaže Ljubomir Raković, trener Atletski klub "Dubočica" Leskovac.
Tada su najbrži nagrađivani Leteksovim štofovima, a sada medaljama i peharima .Organizovano je 20 trka na stazama od 60 do 500 metara. Sa užitkom su trčali, hodali, ali i navijali, predškolci, đaci i studenti iz Jablaničkog okruga.
"Bio sam treće mesto. Nadam se da će sledeći put biti bolje."
"Zadovoljstvo mi je da trčim. Osvojio sam bronzu na 500 metara."
Na mitingu rekreativci, ali i atletičari leskovačkog kluba "Dubočica" koji je iznedrio dvojicu srpskih olimpijaca u brzom hodanju. Na tom putu je i gimnazijalka Marija Papović, prvakinja države.
"Nadam se da će sad deca doći, da će početi da treniraju atletiku i da će atletika opet u Leskovcu biti poznati sport", kaže Marija Papović, prvakinja države u brzom hodanju.
Koliko je važno da deca budu aktivna zbog pravilnog razvoja i da se što više bave sportom makar rekreativno pokazale su i ove trke čiji je promoter Vladimir Savanović, olimpijac u brzom hodanju. U rodni grad stigao je iz prestonice.
"Videli smo da školska deca 5. razreda nisu mogla da pretrče celokupnu distancu i to je po meni kao profesoru fizičkog jedan alarm da moramo više raditi", kaže Vladimir Savanović, promoter trka.
Ulične trke ponovo su upisane u kalendar značajnih događaja u Leskovcu. Naredne godine u atletskim disciplinama nadmetaće se i seniori.
rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.