Poskupela leskovačka ajvarka

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupela leskovačka ajvarka

Potražnja leskovačke paprike ajvarke je ogromna ali je nema dovoljno. Rod je slabiji ove godine zbog čestih kiša u julu. Berba je pri kraju pa je i cena dvostruko veća. Poskupeo je i paradajz.
Ove godine poranila je berba ali i mraz. Ako potraje na minus 2 paprika je gotova. Stojanovići iz Navalina ubrali su 90 odsto roda sa pola hektara. Još nije upakovana, a već je prodata.
 
"Prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine do novembra se bralo. Sad mesec dana je kraća berba. Džabe cene visoke kad nije veliki prinos", kaže Nebojša Stojanović, proizvođač iz Navalina.
Crveni se leskovačka pijaca, ali ne kao pre desetak dana. Potražnja je velika, a cenu diktira tržište. Sa 50, cena ajvarke skočila je na 100 dinara. Sitnija je nešto jeftinija. Papren je i paradajz. Kilogram košta od 80 do 140 dinara.
Sugrađani kažu da je paprika sad mnogo skupa. Ima i onih koji kažu da nemaju nameru da je po toj ceni kupuju i prave ajvar.
Ipak, Leskovačani sa dubljim džepom i oni koji zimi ne mogu bez ajvara za cenu ne pitaju.
"Mi smo negde 3 tone možda i više prodali. Imamo negde oko 20 ari. Ima još po malo da se bere", kaže Jovica Stojiljković, proizvođač iz Čekmina.
Da je bilo više sunca kad je trebalo i rod paprike bio bi bolji. Sa paradajzom je drugačija priča. Od početka leta neprekidno se izvozi. Samo u julu u leskovačkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi dnevno su izdavali 15 fito certifikata.
"Veliki deo je otišao je u izvoz, negde oko 70 procenata. A najveće količine bile su izručene Grčkoj, Bugarskoj, a nešto manje količine Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj", kaže Jelena Stojiljković iz PSS Leskovac.
U Jablaničkom okrugu godišnje se proizvede 90 hiljada tona paradajza. Paprika se sadi na 2100 hektara. U sezoni se ubere oko 60 hiljada tona, od toga trećina je ajvarka. Zbog slabijeg roda ove godine i proizvođači leskovačkog zaštićenog ajvara neće moći da izađu u susret svim kupcima.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.