Izvor: JUGpress.com, 05.Feb.2021, 19:04

Posebna briga za mlade igrače na teritoriji FSRIS

LESKOVAC- NIŠ-PIROT-VRANJE-SURDULICA-VLASOTINCE-LEBANE

Fudbalski sport i fudbalska igra u poslednje vreme su u ozbiljnim problemima koje je izazvao kovid 19. Nadležne državne institucije, kao i mertorni fudbalski organi učinili su sve kako bi se, u prvom redu, obezbedila maksimalna zdravstvena bezbednost svih aktera fudbalske igre u toku čitave prošle godine. Pošto se očigledno pandemija korone virusa ne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << smiruje na pravi način, po svemu sudeći, nastavak prolećne fudbalske prvenstvene sezone na fudbalskom „Istoku” odvijaće se u (ne)fudbalskim uslovima, što znači da će se i dalje igrati fudbal bez prisustva publike. Bez obzira na sve te okolnosti Fudbalski savez regiona istočne Srbije čini sve kako bi se spremno ušlo u nastavak prolećnog dela prvenstva, jer su mladi fudbaleri budućnost fudbalske Srbije, kako u Srpskoj ligi „Istok“, tako i u zonskim ligama. Posebna briga se posvećuje ligama mlađih kategorija gde se tokom jednog vikenda odigraju 63 prvenstvene utakmice sa 1.140 mladih fudbalera i 214 službena lica.

Nišlija Vitomir Mirković je iskusni dugogodišnji fudbalski radnik i nalazi se u ulozi komesara za takmičenje u svim ligama mlađih kategorija pod okriljem Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije. Ni malo lak zadatak, i to u posebnim uslovima, opšta je ocena da je obavio svoj posao na pravi način i na zadovoljstvo svih klubova.

– Svaki početak nosi svoje breme tako i početak naših liga ništa drugačije nije bio od drugih početaka. Prvi prioritet mi je bilo da zaustavim ranije navike oko odlaganja utakmica. Na početku nisam imao utisak da ću u tome uspeti, međutim uz svestranu podršku rukovodioca i kancelarije FSRIS, nadam se, da sam uspeo i trudiću se da tako i nastavim, kako bi svebilo po Pravilniku i Propozicijama takmičenja. Naravno, veliku pomoć i odličnu saradnju imao sam i sa komesarom za delegiranje sudija Aleksandrom Komadinićem – analizira jesenji deo sezone u prvnstvu mlađih kategorija pod ingerencijom FSRIS, komesar za takmičenje Vitomir Mirković.

JUGpress: Koji su bili problemi koji su vas mučili u minuloj sezoni?

– U dosadašnjim takmičarskim godinama imali smo veliki broj odloženih utakmica i iste su jedva završavane, odnosno, veliki broj utakmica je rešavan službenim rezultatom. Veliki problem nam predstavlja i trenutna situacija sa pandemijom koja vlada u celom svetu, te smo u prošloj takmičarskoj godini imali i prekid prvenstva iz kojeg smo mnogo toga i naučili.

JUGpress: Da li su odigrane sve utakmice u jesenjoj sezoni?

– Na žalost, da sve ne bude kako sam i zamišljao pobrinuli su se kovid 19 i Krizni štabovi pojedinih gradova. Naime, zbog velikog broja zaraženih osoba Krizni štab u Paraćinu zabranio je bilo kakva okupljanja i to samo na dva dana pre odigravanja poslednjeg kola i samo nedelju dana pre toga takvu odluku je doneo i Krizni štab u Vlasotincu te smo na kraju ovog dela ove takmičarske godine imali tri odložene utakmice i one će biti odigrane vikend pre početka drugog dela prvenstva.

JUGpress: Da li je bilo uobičajnih Konferencija klubova u toku jesenje sezone?

– Zbog trenutne situacije, kovida 19, nismo bili u mogućnosti da održimo konferenciju klubova mlađih kategorija, pa sam se klubovima obratio putem maila gde su isti obavešteni o problemima u dosadašnjem delu takmičenja i planovima za drugi deo, odnosno do kraja ove takmičarske godine.

JUGpress: Da li će svi klubovi, koji su bili jesenas u takmičenju, učestvovati i u prvenstvu u prolećnoj sezoni?

– Na žalost, moram da konstatujem i to da je u polusezoni iza nas pravo takmičarske ekipe izgubio FK „Moravac Orion” iz Mrštana u kategoriji Druge kadetske lige, jer se njihova ekipa neopravdano nije pojavila na dve i više utakmice. Ista ekipa na jednoj od utakmici kao klub domaćin nije obezbedila doktora, te se ista i tada nije odigrala.

JUGpress: Ranijih godina bilo je mnogo primedbi od strane službenih lica da domaći klubovi nisu bili ažurni u isplati određenih taksi za suđenje. Kakva je sada situacija?

– Napominjem i to da smo dugovanja klubova prema službenim licima sveli na minimum, a novom odlukom Fudbalskog saveza Srbije, ukoliko se ne izmire troškovi po završetku utakmice isti moraju da budu rešeni 72 sata, tako da se nadam da ćemo i taj problem na ovaj način trajno rešiti.

JUGpress: Da li je bilo primedbi klubova na suđenje u toku jesenje sezone?

– Bilo je i toga, ali veoma retko. Bilo je telefonskih poziva, ali sve smo u zajedništvu sa klubovima rešavali na pravi način. Moja su nadanja da će tako biti i u nastavku drugog dela prvenstva.

JUGpress: Koja je vaša poruka klubovima pred početak nove prvenstvene prolećne sezone?

– Želim svim klubovima da uspeju da realizuju svoje zacrtane planove, ali sve u okviru sportske korektnosti, i to isključivo na fudbalskom terenu. Posebno iskazujem želju i nadu da će svi akteri fudbalske igre biti zdravi što je i najvažniji u ovoj situaciji kada vreba opasnost od Kovida 19.

SVAKOG TAKMIČARSKOG VIKENDA POD OKRILJEM FSRIS NA TEREN SE POJAVI 1.140 MLADIH FUDBALERA

U takmičarskim ligama mlađih kategorija pod ingerencijom FSRIS učestvuje veliki broj igrača, klubova i službenih lica.

– U mlađim kategorijama FSRIS ima devet liga, u kojima se za bodove bori 126 klubova. To su sledeće lige: Omladinska, Prva kadetska, Druga kadetska, Prva pioniri i petlići, Druga pioniri i petlići „Jug”, Druga pioniri i petlići „Sever”. U jednog vikenda odigraju se 63 utakmice, oko 1.140 igrača, plus 214 službena lica.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.