Izvor: JUGpress.com, 27.Dec.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodilište u Leskovcu medju najgorima, ocenile porodilje

LESKOVAC

Porodilište u Leskovačkoj bolnici je u anketi , u kojoj su učestvovale porodilje, dobilo prosečnu ocenu 3,34 , što ga stavlja pri samom dnu u Srbiji.

U istraživanju roditeljskog portala Bebac “Kakva su nam porodilišta” učestvovalo je ukupno 12.201 mama , medju njima i one koje su se poradjale u leskovačkom porodilištu.

Mame su usluge lekara ocenile sa 4.32 , babica sa 4.11 >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ali je prijem u porodilšte ocenjen sa 3.74 , podrška na porođaju sa 3.74 .

Uslovi boravka u leskovačkom porodilištu su ocenjeni sa 2.55 a dostupnost leskovačkih lekara posle porođaja ocenom 2.64 .

U leskovačkoj bolnici se nisu proslavili ni u podršci dojenju, mame su ih ocenile ocenom 2.86 .

Opšti utisak porodila je ocenjen sa 2.96 .

U kategoriji srednjih porodilišta leskovačko je zauzelo četvrto mesto ali otpozadi, što znači da ej medju najgorima u Srbiji.

Porodilje su ocenile da je najgore porodilište u niškom Kliničkom centru koje je dobilo ocenu 3,7.

Na poslenedjem mestu , u kategoriji malih porodilišta, je ono u vranjskom Zdravstvenom centru koje je dobilo ocenu 3.25

Generalno, mame iz različitih krajeva Srbije usaglasile su se da su veoma zadovoljne uslugama lekara i babica koje su dobile tokom porođaja.

U rezultatima istraživanja ocena lekara i babica istakle su se kao najviše među svim drugim aspektima na porođaju. Taj podatak je veoma ohrabrujuć i pruža veliku veru budućim mamama koje tek čeka porođaj, prenosi Bebac.

Međutim, kada su mame imale priliku da ocene dostupnost lekara i drugog osoblja nakon porođaja, podaci nam daju sasvim drugačiju, lošiju sliku. Iako se majke osećaju sigurno i zbrinuto tokom porođaja, većina njih se ne oseća tako nakon porođaja kada osim brige o sebi, treba da brinu o bebi. One su ocenile dostupnost lekara i osoblja nakon porođaja ocenama  3,21 i 3,22, što odaje značajno lošiji utisak od ocena tokom porođaja – lekari (4,32), a babice (4,21).

Pod dostupnošću osoblja i lekara se podrazumava pre svega dostupnost i jasnoća informacija koje mame dobiju o svom i zdravlju svoje bebe, mogućnošću kontakta “koža na kožu” i prvog podoja odmah nakon porođaja, ali i podrška u uspostavljanju dojenja tokom boravka u porodilištu.

Podaci u ovom istraživanju govore o tome da je svaka treća mama imala doživljaj da je nije dobila važne informacije o svom i zdravlju svoju bebe, a jedan veoma mali broj mama je imao priliku da odmah po porođaju ostvari kontakt “koža na kožu” i pokuša prvi podoj.

Nedostupnost osoblja u porodilištima u našoj zemlji, se, na žalost, održava i na najvažniji odnos između mame i bebe u prvim danima, a to je dojenje. Polovina mama u našem istraživanju izveštava da kada su stigle kući iz porodilištima i dalje nisu sasvim uspostavile dojenje (bez dodavanja dohrane) i da u porodilištima nisu dobile adekvatne savete ni podršku u vezi sa dojenjem.

Sa obzirom na to da briga o porodilji i bebi svakako nije manje značajna, i da je briga o njima u prvim danima veoma važna za psihičko i fizičko zdravlje žene, bilo bi veoma ohrabrujuće kada bi u porodilištima u Srbiji bilo dovoljno zaposlenih pa da time nijedan segment brige o mami i bebi ne bude narušen.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.