Ponovo najavljena gradnja spalionice životinjskog otpada u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2023, 17:20

Ponovo najavljena gradnja spalionice životinjskog otpada u Leskovcu

Iako je bilo planirano da Leskovac spalionicu za uklanjanje životinskih lešava dobije još tokom 2021. godine, taj projekat ponovo je pokrenut, rekao je direktor JKP Komunalac Vladimir Sinadinović i najavio da bi gradnja trebalo da počne do kraja ove godine. On je potvrdio da će kafilerija biti građena pored deponije Željkovac i azila za pse, ali i istakao da je procenjena vrednost investicije 60 miliona dinara.

Koliko bi spalionica značila tom kraju govore >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i podaci da samo obližnje mesare izbace oko 85 tona godišnje životinjskog otpada koji, po rečima prvog čoveka Komunalca, sada najčešće završava na divljim deponijama, u dolinama reka i u kanalima pored puteva pa bi upravo gradnja postrojenja za odlaganje životinjskog otpada trebalo dodatno da doprinese očuvanju životne sredine u leskovačkom kraju. Sinadinović kaže da će spalionica pomoći u očuvanju životne sredine ; foto: Grad Leskovac

Na ovaj način ćemo uspeti da ekološkim putem odlažemo ostatke životinjskog porekla onako kako to treba. Što se tiče samog projekta, mi smo uradili idejno rešenje, kao i studiju izvodljivosti. U toku je izrada urbanističkog projekta i on će u toku meseca biti završen. Dinamika je takva da u trećem kvartalu izaberemo izvođača radova, da oni počnu krajem godine i budu završeni na proleće 2024. godine - rekao je Sinadinović.

Procenjena vrednost projekta je 60 miliona dinara, ali to nije jedini projekat, kako kaže direktor Komunalca, na kome će to preduzeće raditi pa će tako 10 miliona iz budžeta Grada biti izdvojeno za proširenje kapaciteta azila za pse, pored koga će se graditi i spalionica.

Podsetimo, Odeljenje za javne nabavke Leskovca je projekat gradnje spalionice odobrilo još za 2021. godinu i tada je saopšteno da bi kapacitet Postrojenja trebalo da bude između 200 i 300 tona na godišnjem nivou.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.