Pomor riba u jezeru kraj Leskovca, nadležni na terenu

Izvor: JužneVesti.com, 08.Maj.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor riba u jezeru kraj Leskovca, nadležni na terenu

Veliki broj mrtvih riba izvađen je iz veštačkog jezera kod Turekovca, u blizini Leskovca. Ribolovci koji ovde dolaze sumnjaju da je do pomora došlo zbog ispuštanja štetnih materija iz obližnje fabrike za preradu mesa. Nadležni kažu da su sve službe na terenu i da rade na pronalaženju krivca.

Ribolovci koji su godina poribljavali ovo veštačko jezero kažu da su našli desetak velikih somova, teških i do 15 kg, a među uginulim ribama bilo je i štuke, šarana, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << grgeča i karaša. Ribu su, kažu oni, pokupili i odneli na deponiju, a o svemu su obavestili nadležne inspekcije. Pecaroši godinama poribljavali Turekovačko jezero, foto: čitalac

Mi smo poribljavali ovo jezero, jer smo želeli da napravimo mesto za nas pecaroše. Nakon ovoga nema pecanja, jedino da padne velika kiša koja bi malo sprala šta god da se ulilo u jezero - kaže jedan od pecaroša.

U jezeru još ima živih riba, ali je veliki broj juče isplivao na površinu, te su pecaroši deo izvlačili kako bi ih prebacili u reku ili na neko nezagađeno mesto.

Zaista žalosno. Čim one izlaze na površinu, znači da ne mogu da dišu. Biće dobro ako nešto ostane živo posle ovoga - kažu ribari.

I pre desetak godina se, pričaju, dogodila slična situacija i tada su meštani Turekovca blokirali put kako bi ukazali na ovaj problem i apelovali na nadležne inspekcije da nađu odgovorne. Isto će uraditi i ovog puta ukoliko se ne pronađe krivac. Hvatali preživele ribe i puštali ih u reku, foto: B. A.

U Ribolovačkoj službi “Veternica” kažu da su izašli na teren, da u jezeru još ima živih riba, te da su obavešteni i inspektori.

I danas smo obišli jezero, ima živih riba, što je dobar znak. O svemu je obaveštena Republička inspekcija za ribarstvo i vodoprivredna inspekcija. Svi smo na terenu - kažu u Ribolovačkoj službi.

Zasad nema informacija zbog čega je došlo do pomora ribe, a nadležni napominju da je celokupna procedura u postupku.

Inače, Turekovačko jezero, odnosno bara, nastalo je sedamdesetih godina i u blizini je fabrike za preradu mesa.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.