Izvor: JUGpress.com, 23.Maj.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoc za mesne zajednice

LESKOVAC

Lokalne samouprave nemaju  nikakve finansijske obaveze prema mesnim zajednicama, ali je grad Leskovac, u nameri da ove pravne subjekte osposobi za samostalno funkcionisanje, 2019. godine, za stalne troškove, deblokade, tekuće popravke, materijale, mašine i alate, odnosno nekretnine i opremu većine mesnih zajednica na svojoj teritoriji, opredelio >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 40 miliona dinara, kaže gradski većnik Oliver Antanasijević.

Osnovne ćelije opština i gradova, Mesne zajednice su pravni subjekti, koji  sami treba da obezbedjuju sredstva za funkcionisanje, ni u bližoj prošlosti, a ni danas u Leskovcu nije slučaj. Zato lokalna samouprava, a sa ciljem da ih dovede u stanje likvidnosti i uspostavi primenu sistema samofinansiranja, još uvek obezbedjuje materijalna sredstva za troškove, tekuće održavanje objekata i investiciono održavanje.

,,Napravili dobar sistem planiranja i kontrole troškova i radova, pre svega, preko Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove i naših zaposlenih u njima, odnosno sekretara mesnih zajednica. Oni svake godine prikupljaju podatke relevantne za opredeljivanje sredstava, a na osnovu tih informacija i u skladu sa mogućnostima budžeta, planiramo okvirno koliko ćemo novca usmeritii ka mesnim zajednicama. Nakon toga, Saveti usvajaju finansijske planove,  u kojima se evidentiraju projekti, čija realizacija se planira iz sopstvenih, odnosno budžetskih sredstava, kaže gradski većnik, Oliver Antanasijević.

Sublimirani predlozi se potom razdvajaju na one čiju realizaciju će finansirati same mesne zajednice i druge, kojima je neophodna finansijska podrška grada ili drugih lokalnih i republičkih subjekata. Lista odobrenih projekata formira se po utvrdjenim kriterijumima:

–          To su, pre svega, objektivni  i stalni troškovi mesne zajednice, zatim,stepen uključenosti mesne zajednice u projekat po pitanju finansijskih sredstava i raspoložive radne snage, razvijenost mikro sredine, u skladu sa principom ravnomernosti, važnost projekta za datu sredinu i mnogi drugi kriterijumi, pojašnjava Antanasijević.

Ove godine će grad Leskovac finansirati održavanje i uredjenje 32 objekta i održavanje i popravku seoskih vodovoda, puteva i kanala u 43 mesne zajednice. Postupak izbora dobavljača i izvodjača radova vrši Savet, a sednicama,na kojima se donose tako važne odluke, uglavnom psrisustvuju i gradjani, pa se može reći da se radi o vrlo transparentnoj proceduri.

–          Prema utvrdjenim planovima, ove godine ćemo na stalne troškove i deblokade potrošiti 8,5 miliona, za tekuće održavanje opredelili smo 25,9 miliona, 5 miliona na nekretnine i opremu, odnosno 3oo hiljada na mešine i alate. Kontinuiranim deblokiranjem uspeli smo da dug, po ovom osnovu umanjimo za preko 20 miliona dinara.

Od 139 mesnih zajednica na teritoriji grada, u blokadi je još uvek 21, a negativan saldo tekućih računa kreće se od 10.000 (Novo selo), do 76o hiljada (Presečina).

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.