Izvor: JUGpress.com, 15.Jul.2023, 15:35

Pomoć Džinsiju bez kontrole Komisije za kontrolu državne pomoći?

BEOGRAD

Komisija za kontrolu državne pomoći nije ocenjivala da li je novčana pomoć u iznosu od 1,75 miliona evra odobrena kompaniji Džinsi iz Leskovca bila u skladu sa zakonom – potvrđeno je danas Insajderu u toj Komisiji.

Kako su 2011. izveštavali mediji, Džinsi je u obnovu tekstilnog postrojenja i opremu 2011. uložio 2,75 miliona evra, dok je država toj kompaniji odobrila pomoć u iznosu od >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 1,75 miliona evra, što je u tom trenutku predstavljalo 63,5% ukupnih ulaganja. Prema uredbi o državnoj pomoći, ta pomoć ne može da iznosi više od polovine opravdanih ulaganja.

Naredne godine, država je Džinsiju ustupila na korišćenje oko 4 ha zemlje.

Prema izjavi nekadašnjeg direktora SIEPA, Božidara Laganina, datoj medijima 2012. godine, Džinsi je bio među 22 kompanije kojima je država dodelila subvencije u ukupnom iznosu od 32 miliona evra. Subvencije su bile namenjene zapošljavanju novih radnika. Podsticajna sredstva su iznosila od četiri hiljade do 10 hiljada evra po radnom mestu, a prema navodima Laganina, Džinsiju je odobreno šest miliona evra, kao podsticaj za zapošljavanje 760 radnika.

U javno dostupnoj arhivi Komisije za kontrolu državne pomoći ne postoji rešenje na osnovu kojeg bi bilo moguće ustanoviti da li su podsticajna sredstva u iznosu od šest miliona evra bila odobrena u skladu sa zakonom. Takođe nije poznato na koji period je Džinsi bio u obavezi da zapošljava 760 ljudi. Subvencije tog tipa odobravaju se najčešće uz obavezu da poslodavac zapošljava određeni broj radnika u periodu od tri, do pet godina.

Prema izveštavanju medija, država je 2013. godine oslobodila Džinsi plaćanja takse za uređenje gradskog-građevinskog zemljišta u iznosu od 55 hiljada evra.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja, samo u proteklih pet godina na račun te kompanije uplaćeno je 4,4 miliona evra na ime premija, subvencija, dotacija, donacija i sličnih stavki.

Džinsi je jedna od brojnih stranih kompanija koje su se odlučile da posluju u Srbiji zbog sredstava podsticaja koje država odobrava unazad 15 godina.

Uz odluku države, ili neke od agencija koje su tu pomoć svojevremeno odobravale, obavezno je i da Komisija za kontrolu državne pomoći donese rešenje o usklađenosti odobrene pomoći sa zakonom, osim u slučajevima kada se ta pomoć dodeljuje na osnovu tzv. “šema državne pomoći“.

U tom slučaju, država opredeli određeni novčani iznos pomoći, koju kasnije dodeljuje unapred nepoznatim korisnicima.

Ta pomoć je znatno manja u poređenju sa onom za koju kompanije zasebno konkurišu i ne meri se milionima evra.

Izvor: Insajder

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.