Poljoprivrednici, proverite kvalitet svog zemljišta – smanjite kiselost

Izvor: juGmedia, 23.Jul.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici, proverite kvalitet svog zemljišta – smanjite kiselost

LESKOVAC – Poljoprivredni proizvođači iz okoline Leskovca do polovine avgusta meseca mogu da provere kvalitet sastava zemljišta agrohemijskom analizom koju radi Poljoprivredna savetodavna stručna služba.

Utvrđivanje kvaliteta zemljišta je jako važno jer istraživanja pokazuju u poslednje vreme jako veliku kiselost, pa je ovo način da se na vreme nabave određena hemijska sredstva i mineralna đubriva kako >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << bi poboljšali kvalitet.

Sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa područja Jablaničkog okruga mogu da saznaju kako i koliko treba da primene agrotehničke mere i đubrivo na njivama, poručuju iz ove Službe.

U toku je obrada tih podataka i prikupljanja zemljišta i to se uveliko radi već od početka godine. Svi poljoprivrednici koji su zainteresovani za proveru kvaliteta svog zemljišta do sredine narednog meseca mogu da donesu svoje uzorke ili da pozovu naše stručnjake da na licu mesta uzorkuju zemljište i utvrde GPS koordinate tih parcela„, ističe direktor PSSS Bratislav Šešić.

Za kontrolu zemljišta potrebno je pripremiti i odgovarajuću dokumentaciju, poput registracije ili preregistracije svog gazdinstva i setvenu strukturu koju su prijavili za ovu godinu.

Projekat kontrole kvaliteta gazdinstava sprovodi se uz podršku resornog ministarstva.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.