Izvor: JUGpress.com, 22.Sep.2023, 10:16

Poljoprivreda: Čuvanje šljiva posle berbe

LESKOVAC

Plodovi šljive su veoma osetljivi na nepovoljne promene nakon berbe, kao što su

omekšavanje, dehidratacija i pojava truleži. Zbog toga, ubrane plodove treba što pre

transportovati iz voćnjaka u pakirnicu, skladište ili fabriku za preradu.

Da bi se sprečilo kvarenje plodova, potrebno je da se oni posle berbe što pre rashlade. Time

se odstranjuje najveća količina >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << toplote koju su plodovi primili iz spoljašnje sredine

i koja vrlo nepovoljno utiče na njihovu trajašnost i kvalitet. Pored spoljašnje

toplote, disanjem plodova se takođe oslobađa toplota koja dodatno povećava

temperaturu ubranih plodova. Rashlađivanje ubranih plodova je obavezna mera ako se

planira čuvanje plodova u hladnjači ili njihov transport na udaljena tržišta duži od

24 časa. Postoji nekoliko načina za rashlađivanje plodova.

Najjednostavniji način je držanje plodova u hlađenom skladištu na temperaturi 0-1°C. U cilju smanjenja

transpiracije plodova, potrebno je da se u komorama obezbedi visoka relativna

vlažnost vazduha. Drugi način rashlađivanja je pomoću forsiranog vazduha veće brzine

kretanja. Pomoću ventilatora hladan vazduh se potiskuje da protiče između i oko

bokseva sa plodovima. Brzina hlađenja je proporcionalna brzini kretanja vazduha, koja

obično iznosi 1-6 m/s. Hlađenje plodova šljive pomoću forsiranog vazduha je 2-5 puta

brže u odnosu na obično hlađeno skladište. Kod sorte šljive Santa Rosa utvrđeno je

da je vreme potrebno za rashlađivanje plodova čija je temperatura bila 25° C na

temperaturu od 3° C iznosilo oko 65 minuta.

Najefikasniji način rashlađivanja plodova je tzv. hidrohlađenje (hlađenje vodom). Plodovi se potapaju u hladnu vodu, koja je hlorisana da bi se smanjila pojava gljivičnih bolesti. Nedostatak hidrohlađenja je

što utiče na veću pojavu truleži ploda u toku čuvanja.

Nenad Stefanović mast.inž.polj PSSS Leskovac

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.