
Izvor: JUGpress.com, 22.Sep.2023, 10:16
Poljoprivreda: Čuvanje šljiva posle berbe
LESKOVAC
Plodovi šljive su veoma osetljivi na nepovoljne promene nakon berbe, kao što su
omekšavanje, dehidratacija i pojava truleži. Zbog toga, ubrane plodove treba što pre
transportovati iz voćnjaka u pakirnicu, skladište ili fabriku za preradu.
Da bi se sprečilo kvarenje plodova, potrebno je da se oni posle berbe što pre rashlade. Time
se odstranjuje najveća količina >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << toplote koju su plodovi primili iz spoljašnje sredine
i koja vrlo nepovoljno utiče na njihovu trajašnost i kvalitet. Pored spoljašnje
toplote, disanjem plodova se takođe oslobađa toplota koja dodatno povećava
temperaturu ubranih plodova. Rashlađivanje ubranih plodova je obavezna mera ako se
planira čuvanje plodova u hladnjači ili njihov transport na udaljena tržišta duži od
24 časa. Postoji nekoliko načina za rashlađivanje plodova.
Najjednostavniji način je držanje plodova u hlađenom skladištu na temperaturi 0-1°C. U cilju smanjenja
transpiracije plodova, potrebno je da se u komorama obezbedi visoka relativna
vlažnost vazduha. Drugi način rashlađivanja je pomoću forsiranog vazduha veće brzine
kretanja. Pomoću ventilatora hladan vazduh se potiskuje da protiče između i oko
bokseva sa plodovima. Brzina hlađenja je proporcionalna brzini kretanja vazduha, koja
obično iznosi 1-6 m/s. Hlađenje plodova šljive pomoću forsiranog vazduha je 2-5 puta
brže u odnosu na obično hlađeno skladište. Kod sorte šljive Santa Rosa utvrđeno je
da je vreme potrebno za rashlađivanje plodova čija je temperatura bila 25° C na
temperaturu od 3° C iznosilo oko 65 minuta.
Najefikasniji način rashlađivanja plodova je tzv. hidrohlađenje (hlađenje vodom). Plodovi se potapaju u hladnu vodu, koja je hlorisana da bi se smanjila pojava gljivičnih bolesti. Nedostatak hidrohlađenja je
što utiče na veću pojavu truleži ploda u toku čuvanja.
Nenad Stefanović mast.inž.polj PSSS Leskovac
I ovo Vam može biti interesantno