Policija ispituje poslove direktora

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija ispituje poslove direktora

LESKOVAC - Inspektori Odeljenja za privredni kriminal u Leskovcu ušli su u preduzeće „Graditelj" AD iz Leskovca jer je oko 150 radnika te propale firme podnelo krivične prijave protiv rukovodilaca, zato što su, kako tvrde, zloupotrebili položaj i na nezakonit način sami sebi dodeli 17 lokala na atratiktivnoj gradskoj lokaciji.

- Lokali su, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik sindikata Zvonimir Marinković, predsednica Skupštine akcionara Slavica Đuričić i obračunska službenica Mirjana Milićević, podeljeni na osnovu zaostalih neisplaćenih zarada.

- Ugovore o podeli stanova u nedovršenoj zgradi „Grditelja" na uglu Mlinske i ulice Nikole Skobaljića doneo je Upravni odbor sa direktorima iza zatvorenih vrata, bez znanja Skupštine - priča Đuričićeva.

Lokali su podeljeni kao kompenzacija za neisplaćene zarade od 2002. godine, a direktori, članovi Upravnog odbora i pojedini službenici pojedinačno su dobijali od dva do četiri miliona dinara. - Tolike sume proizlaze iz još jedne prethodne nelegalne odluke Upravnog odbora, po kojoj je radnicima obračunavan minimalac, a direktorima minimalac puta koeficijent pa je tako, na primer, direktor firme koja šest meseci ništa ne radi i čiji se radnici nalaze na plaćenom odsustvu, imao platu od 60.000 dinara. Oni sa nižim primanjima delili su po jedan lokal, a oni sa višim su uzimali ceo lokal i još im je firma ostala dužna za par stotina hiljada dinara - tvrdi predsednik sindikata.

Mirjana Milićević, jedina obračunska službenica u firmi, kaže da ima pouzdane informacije da su ugovori o podeli lokala overeni kod suda i da su direktori sami sebi potpisali i overili te ugovore.

- Po logici stvari, ja sam ta koja je trebalo da obračuna i njihove zarade, ali u ovom slučaju to je rađeno u finansijskoj službi. Kada sam se pobunila i pridružila peticiji sa krivičnom prijavom, svi rukovodioci su došli kod mene i pokušali da me ubede da povučem potpis, nudeći mi lokal i platu sa koeficijentom, što sam odbila - tvrdi ona.

U AD „Graditelju" je do 2002. godine radilo 950 radnka, a sada 180, od kojih se 150 nalaze na plaćenom odsustvu duži vremenski period. Na posao dolazi tridesetak rukovodilaca i službenika, ali ni oni ne primaju plate.

- Oko 800 naših radnika ima izvršne presude za neisplaćene minimalce od 2002. godine. Sudskom prodajom pokretne imovine neki su dobili deo neisplaćenih minimalaca, neki su dugove naplatili putem kompenzacije za građevinski materijal ili alat, ali su mnogi ostali kratkih rukava jer u firmi nema više šta da se proda. Nemamo ništa protiv što su rukovodioci, od kojih mnogi nemaju ni jednu akciju u firmi, uzeli lokale, ali nas boli što su na nelegalan način primali plate po koeficijentima - zaključuje Marinković.

Direktori nedostupni

Generalni direktor „Graditelja" Petar Manić javio se „Blicu" na telefon, ali kada je čuo šta je predmet našeg interesovanja, zamolio je da se javimo za 10 minuta. Međutim, kasnije je njegov telefon bio nedostupan. Finansijska direktorka i predsednica UO te firme Danica Petrović zalupila je slušalicu umesto odgovora na pitanje da li su tačni navodi radnika. „Blicu" je potvrđeno u policiji i Opštinskom tužilaštvu da se, po prijavi radnika, vrši istraga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.