Pokloni prvi put u rukama

Izvor: RTS, 03.Feb.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokloni prvi put u rukama

Irina Bogatinović iz Leskovca apsolvent prava i nekadašnji vršnjački edukator u Savetovalištu za mlade organizovala je akciju prikupljanja pomoći za siromašnu decu. Zahvaljujući Irini i saradnji sa Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad pakete je dobilo 54 dece.
Dečjom rukom na kutijama oslikane priče – lepe, sa toplim porukama i od srca. A životne priče ovih porodica iz Leskovca i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okoline su slične. Žive od socijalne pomoći, mnogi i bez svog krova nad glavom. Teško je, kažu, sastaviti kraj sa krajem. Paketi sa odećom, obućom, slatkišima i igračkama i te kako su im dobrodošli.

"Mnogo nam znači kad nam neko pomogne. Snalazimo se kako znamo i umemo. Od poljoprivrede, od socijalne pomoći", kaže Goran Stevanović iz Leskovca.
Vesna Antić je bez posla. Sama podiže četvoro dece u čijim rukama su prvi put pokloni.
"Znači nam da se deca obraduju, oni nemaju ni babe ni dede", kaže Vesna.
Osmesi na licima dece najveća je nagrada Irini Bogatinović, studentkinji prava koja je preko društvenih mreža pokrenula akciju prikupljanja pomoći za najugroženije.
"Početak je godine i htela sam da uradim za nekog nešto lepo, da im ulepšam taj početak godine", kaže Irina.
Zdravi stilovi života ali i jačanje samopouzdanja i društvene odgovornosti. O tome se uči u savetovalištu za mlade koje je iznedrilo oko 1.000 vršnjačkih edukatora.
"Naš je posao da sve ono što oni iniciraju kao ideju pomognemo da većim delom sami realizuju, a onda ih time još više pospešujemo da oni postanu odgovorni ljudi", kaže Ivana Stanković, psiholog i koordinatorka savetovališta za mlade Leskovac.
Ispit iz humanosti Irina je položila čistom desetkom. Njen primer mogli bi i drugi da slede. Na spisku leskovačkog Centra za socijalni rad je oko 2.000 porodica, toliko je godišnje i zahteva za jednokratnu novčanu pomoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.