Pogledajte lepote Presečinskog jezera prekrivenog maglom (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 01.Nov.2016, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte lepote Presečinskog jezera prekrivenog maglom (VIDEO)

LESKOVAC – Presečinska bara, locirana u selu Presečina desetak kilometara od Leskovca ka Vučju – po kome i nosi naziv, nastala je u drugoj polovini pedesetih i početkom šezdesetih godina dvadesetog veka, kao akumulacija koja će godinama služiti kao izvor navodnjavanja plantaža u posedu kombinata Porečje iz Vučja.

Kako objašnjavaju na portalu Ribolov, ovaj revir ima i branu, odlivni kanal i ventil za >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ispuštanje vode pa i pored svoje relativno male površine (oko 2,2 ha), poseduje i karakteristike manjeg jezera i stoga zovu još i Presečinsko jezero.

A Presečina je samo jedna od nekolko zaista vrhunskih stajaćica u okolini Leskovca, koje će takođe dobiti priču kakavu zaslužuju, jer je svaka od njih specifična na svoj način„, najavljuje urednik ovog portala Nikola Jovanović, koji je i uslikao sve lepote Presečinskog jezera.



Kako ističe, tokom rata 1999. godine, zbog sigurnosti po meštane i sela Presečine u celini, ova voda koja bi uz samo malo pažnje mogla imati i karakteristike revira, je bila gotovo potpuno ispuštena, pa je to bio zaista veliki udarac na biodiverzitet i riblji fond ove vode, nakon koga se – uz još nekolicinu iznuđenih preventivnih ispuštanja usled havarije na brani, ali i onih iz obesti – apsolutno bespotrebnih, više nikada nije u potpunosti oporavila, u pogledu raznolikosti ribljeg fonda koji je posedovala pre dvadesetak godina.

Naravno i krivolov je, takođe, jedan od značajnijih činoca zašto je to tako.

Na desetine fotografija ovog jezera iz vazduha i to kroz sva godišnja doba možete pogledati OVDE

(ribolov.co.rs)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.