Izvor: JUGpress.com, 12.Apr.2023, 21:58

Podeljeno 20 sertifikata Romkinjama koje su završile obuke i kurseve stranih jezika

LESKOVAC

Udruženje građana „ROSA“ iz Leskovca podellilo je sertifikate o uspešno završenim obukama koje je dobilo 20 Romkinja koje su obuke-kurseve završile preko Akademije OXFORD. Četiri devojke završile su obuku za šminkerke, dve za poslastičarke, tri za frizerke, dve kurs engleskog jezika jezika, četiri devojke kurs nemačkkog jezika, jedna devojka je završila obuku za svilene trepace, jedna obuku za krojačicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dok su tri devojke završile su obuku za manikira. Obuke su sprovođene u okviru aktivnosti projekta „Prevencija i eliminacija dečjih brakova i ekonomsko osnaživanje Romkinja na lokalnom nivou u Srbiji“ koje je sprovelo udruženje „Praksis“, na kome je organizacija ROSA bila lokalni partner. Ova aktivnost usmerena je na ekonomsko osnaživanje Romkinja iz romskih naselja kako bi se unapredila njihova znanja i veštine i povećala mogućnost zaposlenja.

Laura Saitović, lokalna koordinatorka projekta, kaže i da je tokom realizacije projekta, na temu eliminacija dečjih brakova kod Roma i podizanje svesti, održano 14 radonica za žene romske nacionalnosti, kao i dve radionice za muškarce.

“Socio-edukativne radionice održane su u romskim naseljima sa romskim devojčicama, majkama i pokrivale su različite teme: prava žena, prava deteta, diskriminacija i nasilje, važne odluke, donošenje odluka i sloboda izbora, obrazovanje i rano napuštanje obrazovanja, dečji brakovi, prinudni brakovi, porodica i planiranje porodice, reproduktivno zdravlje, negativne i pozitivne strane tradicije. Jedna od aktivnosti je bila i socijalna inkluzija za žene romske nacionalnosti, a organizovali smo i ekskurziju za žene učesnice projekta”

Aleksandra Bislimović, diplomirana ekonimistkinja, završila je kurs nemačkog jezika, i zahvalna je organizaciji „ROSA“ na odličnoj saradnji, te na ukazanom poverenju i plilici da besplatno završi kurseve i obuke.

Tokom realizacije projekta ostvarena je saradnja sa lokalnom samoupravom, Nacionalnom službom zapošljavanja filijala Leskovac i Centrom za socijalni rad Leskovac.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.