Podeljeni ugovori udruženjima u oblasti socijalne zaštite

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2018, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljeni ugovori udruženjima u oblasti socijalne zaštite

LESKOVAC

Predstavnicima udruženja i organizacija u oblasti socijalne zaštite, čije će projekte grad finansirati ili sufinansirati u narednih devet meseci, danas su uručeni ugovori. Kroz različite vidove podrške, nastojimo da olakšamo život licima sa invaliditetom, ali i svim socijalno ranjivim grupama, čulo se na dodeli.

Cilj grada Leskovca je  da uspostavi efikasan sistem socijalne zaštite koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << će odgovarati potrebama svih gradjana i podržavati ranjive pojedince i grupe. Kao odgovorna lokalna samouprava težimo da, kroz različite vidove podrške, od personalne asistencije, preko usluge ”Pomoć u kući”, do ličnih pratilaca, sugradjanima sa hendikepom, olakšamo suočavanje sa svakodnevnim izazovima, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović:

–          Posebna pažnja usmerena je na funkcionisanje nevladinog sektora, odnosno udruženja u oblasti socijalne zaštite. Na konkurs, raspisan krajem 2o17. godine, javilo se 11 udruženja, sa 14 projekata. Za projekte u oblasti socijalne zaštite, iz gradskog budžeta izdvojeno je 9,5 od 23 predvidjena miliona. Ukupno, za oblast  socijale, u ovoj godini opredeljeno je 128,8 miliona dinara, što je za 22,4 miliona više u odnosu na lane.

Cvetanović je naglasio i da je prošle nedelje u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja potpisao ugovor o namenskom transferu od skoro 22 miliona za finansiranje usluga socijalne zaštite. On  je, izrazio uverenje da se položaj osoba sa invaliditetom i svih ranjivih grupa u Leskovcu, iz godine u godinu popravlja, jer je cilj lokalne samouprave da svim gradjanima obezbedi jednake uslove za život. Prva, od četiri tranše novca, na računima udruženja biće tokom iduće nedelje.

Svetislav Marjanović iz Centra za samostalni život invalida, zahvaljujući se na odličnoj saradnji i odobrenim sredstvima, lokalnoj samoupravi je predložio da se nadje način premošćavanja vakuuma, koji nastaje izmedju dva konkursa, jer tada ovo, ali i sva ostala udruženja, ostaju bukvalno bez sredstava:

–          Na ovaj problem ukazujemo već par godina i nikako da nadjemo rešenje za njega. Zaista želim da pohvalim šefa Odeljenja za društvene delatnosti, Bojana Tojagu i njegove saradnike, jer smo se, na zajedničkom sastanku dogovorili oko svih detalja vezanih za konkurs. Sve je ispoštovano, počev od datuma raspisivanja, preko prijave, odlučivanja i izbora projekata. Ipak, taj postupak je trajao 2,5 meseca, a to je period u kome udruženja nemaju sredstva za život. Mislim da treba da uspostavimo sistem koji ćemo kasnije poštovati, jer i u periodu izmedju dva konkursa moramo da živimo i funkcionišemo.

Ugovori su danas uručeni predstavnicima Udruženja MNRO, Udruženja Grad Jelica, Udruženja distrofičara, Udruženja UNRL, Udruženja bubrežnih invalida, Centra za samostalni život invalida, Udruženja paraplegičara, Organizacije slepih i slabovidih i Organizacije gluvih i nagluvih.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.