Izvor: JUGpress.com, 26.Mar.2022, 00:26

Podela sertifikata i opreme u projektu ekonomskog osnaživanja Roma

LESKOVAC

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju organizovana je podela sertifikata i opremu za 10 kandidata koji su završili obuke za razna zanimanja u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja: unapređenje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje”. Projekat je sprovela organizacija „Rosa“ u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). Cilj projekta je unapređenje socio-ekonomskog položaja Roma i Romkinja u gradu Leskovcu, odnosno povećanje zapošljivosti Roma u proizvodnom sektoru i poslovnim uslugama povećanjem motivisane radne snage sa neophodnim kvalifikacijama. U sklopu ovoga održano je deset radionica u romskim naseljma, na temu arijerno vođenje, zapošljavanje i samozapošljavanje, pisanje CV-a, kako da tražim posao, itd. Radionice su održane romskim naseljima i učestvovalo je preko sto Roma i Romkinja. Deset korisnika su završili obuke i to ženski frizeri (dve kandidatkinje), negovatelj (jedna kandidatkinja), krojačice (dve kandidatkinje), šminkerke (četiri kandidatkinje) i viljuškarista (jedan kandidat). Ostavrena je saradnja sa romskom zajednicom, lokalnom samoupravom, NSZ i Centrom za socijalni rad.

Nadžija Selimović je završila kurs za šminkanje i smatra da joj je to još više pomoglo da uđe u svet lepote.

„Veoma sam zadovoljna i mislim da ću uz ovu pomoć imati veliki uspeh u svom poslu. Imam opremljen salon i ostaje samo da čekam mušterije. Značajno, pogotovo za Romkinje, je što smo imale besplatnu mogućnost obuke, dobile smo podršku da se iskažemo i na nama je sada da svojim radom to i opravdamo.“

Dragan Demirović takođe smatra da ovo usavršavanje svima mnogo znači.

„Verujem da sada možemo lakše da nađemo posao i zahvalni smo na toj mogućnosti.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.