Počinje snimanje filma o srpskom Mančesteru

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jun.2020, 11:24

Počinje snimanje filma o "srpskom Mančesteru"

Romantična drama sa primesama komedije o Leskovcu između 2 svetska rata kao "srpskom Mančesteru", okupiće neke od najpoznatijih domaćih glumaca, a snimanje filma reditelja Petra Ristovskog krenuće početkom avgusta.

Zamisao je postojala još 2015. godine, leskovački novinar Zvonimir Šimunec krenuo je sa idejom da na platno prenese priču o tome kako je od turske kasabe Leskovac prerastao u industrijski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << centar ovog dela Evrope, ali je realizacija projekta malo odložena, te će snimanje filma, a paralelno i serije, krenuti za manje od 2 meseca.

Tačan naziv filma još uvek nije definisan, radni naziv filma je Bilo jednom u Srbiji, dok u Gradu smatraju da bi Leskovčanima bilo draže da film ponese ime Jedno doba u Leskovcu ili Bilo jednom u Leskovcu.

Glavne uloge u filmu o počecima tekstilne industrije u Leskovcu reditelj Petar Ristovski poverio je Ivanu Bekjarevu, Viktoru Saviću, Andriji Kuzmanoviću, Slobodi Mićalović, Teodori Ristovski i Draganu Bjelogrliću.

Velika mi je čast što sam angažovan na ovom važnom projektu, zato što grad Leskovac pored bogate istorije ima posebnu priču o mentalitetu ljudi koji su živeli u tom vremenu, ali i onima koji u njemu žive danas - rekao je Ristovski.

Najveći broj scena biće sniman u Leskovcu, a jedan deo snimanja biće odrađen i u Barandi.

Pokušaćemo da same početke stvaranja tekstilne industrije u Leskovcu koja je nakon rata postala poznata kako u Evropi tako i u celom svetu kroz svoje likove prenesemo na filmsko platno, što za nas predstavlja jedno lepo putešestvije kroz umetnost. Priča će biti smeštena u žanr romantične melodrame koja će biti kombinacija sa preduzetničkom dramom i neizbežnim komičnim elementima. Paralelno će se snimati i serija koja će više biti komedija nego drama. U filmu će biti prikazane veštine obrade tekstila i specifičan mentalitet i duh koji je i učinio da Leskovac bude prozvan Srpskim Mančesterom - poručili su glumci.

Na predstavljanju projekta novinarima u beogradskom bioskopu Fontana pored glumaca, prisustvovali su i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktor Narodnog pozorišta Dragan Boža Marjanović.

Zahvaljujući Zvonimiru Šimunecu koji je došao na ideju da ljubav prema gradu u kome je rođen prenese na filmsko platno, prava priča o Zlatnom dobu Leskovca u periodu između dva svetska rata od 1918. do 1941. godine koji je tada važio za privredni, ekonomski, trgovački i kulturni centar regiona koji se razvijao neverovatnom dinamikom, konačno biti ispričana, kroz ovaj film - rekao je gradonačelnik Leskovca.

Izvršni producent filma je Miša Mogorović, a film je dobio finansijsku podršku Filmskog centra Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.