Počinje Roštiljijada u Leskovcu

Izvor: RTS, 26.Avg.2013, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Roštiljijada u Leskovcu

U Leskovcu večeras počinje 24. Roštiljijada. Na više od 30 štandova poređanih kao u pravom vozu ugostitelji iz Leskovca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Knjaževca, kažu, spremni su da dočekaju goste.

Zamirisala je leskovačka široka čaršija. Leskovčanin Dragan Stanković je najstariji majstor roštilja. Sa mašicom u rukama već je četiri decenije i, kako kaže, Roštiljijadu ne propušta.

"Iza mene i mojih kolega je dugogodišnje iskustvo. Nadamo se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će biti dosta posla, a mi smo pripremili", kaže Dragan.

Na skarama, kako kažu, majstori roštilja već igraju prvi ćevapi, peku se pljeskavice, uštipci, kobasice, a spremaće se i mućkalica. Tokom sedam dana biće potrošeno oko 40 tona samo roštilj mesa. A njegovom ukusu teško je odoleti, kažu prolaznici, koji pristižu sa svih strana.

"Došla sam iz Štutgarta. Prvi put sam na Roštiljijadi i jako mi se dopada", jedna turistkinja.

"Mi smo došli iz Holandije i ne propuštamo Roštiljijadu", kažu drugi.

Uz defile mažoretkinja, bubnjara, trubače i vatromet večeras u 21 sat svečano se otvara 24. leskovačka Roštiljijada koja je postala srpski brend. I ove godine takmičiće se majstori roštilja, učenici trgovinsko-ugostiteljskih škola iz Srbije, a praviće se i najveća pljeskavica na svetu.

Organizatori očekuju da će u ukusnim specijalitetima od roštilj mesa, dobroj atmosferi i bogatom kulturno-umetničkom programu uživati više od pola miliona gostiju iz zemlje i inostranstva.

Leskovac je jedini grad u Srbiji koji ima dva brenda: leskovacki ajvar i leskovačko roštilj meso. Ono se pravi u malim količinama i skuplje je od standardnog roštilj mesa. Ipak zahvaljujući vrhunskim majstorima, bez obzira na vrstu mesa, ovde se pravi najbolji roštilj na svetu.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.