Izvor: RTS, 26.Avg.2013, 16:09 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Počinje Roštiljijada u Leskovcu
U Leskovcu večeras počinje 24. Roštiljijada. Na više od 30 štandova poređanih kao u pravom vozu ugostitelji iz Leskovca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Knjaževca, kažu, spremni su da dočekaju goste.
Zamirisala je leskovačka široka čaršija. Leskovčanin Dragan Stanković je najstariji majstor roštilja. Sa mašicom u rukama već je četiri decenije i, kako kaže, Roštiljijadu ne propušta.
"Iza mene i mojih kolega je dugogodišnje iskustvo. Nadamo se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će biti dosta posla, a mi smo pripremili", kaže Dragan.
Na skarama, kako kažu, majstori roštilja već igraju prvi ćevapi, peku se pljeskavice, uštipci, kobasice, a spremaće se i mućkalica. Tokom sedam dana biće potrošeno oko 40 tona samo roštilj mesa. A njegovom ukusu teško je odoleti, kažu prolaznici, koji pristižu sa svih strana.
"Došla sam iz Štutgarta. Prvi put sam na Roštiljijadi i jako mi se dopada", jedna turistkinja.
"Mi smo došli iz Holandije i ne propuštamo Roštiljijadu", kažu drugi.
Uz defile mažoretkinja, bubnjara, trubače i vatromet večeras u 21 sat svečano se otvara 24. leskovačka Roštiljijada koja je postala srpski brend. I ove godine takmičiće se majstori roštilja, učenici trgovinsko-ugostiteljskih škola iz Srbije, a praviće se i najveća pljeskavica na svetu.
Organizatori očekuju da će u ukusnim specijalitetima od roštilj mesa, dobroj atmosferi i bogatom kulturno-umetničkom programu uživati više od pola miliona gostiju iz zemlje i inostranstva.
Leskovac je jedini grad u Srbiji koji ima dva brenda: leskovacki ajvar i leskovačko roštilj meso. Ono se pravi u malim količinama i skuplje je od standardnog roštilj mesa. Ipak zahvaljujući vrhunskim majstorima, bez obzira na vrstu mesa, ovde se pravi najbolji roštilj na svetu.
Pogledaj vesti o: Leskovac